Украинските деца, които посещават училище, няма да бъдат местени

Ревизирането на програмата се налага от изчерпването отдавна на наличните средства за нейното поддържане. Но водени от хуманни подбуди, ние правим всичко възможно да осигурим максимално добри условия на украинските бежанци. Това каза от парламентарната трибуна служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на зададения му въпрос от народния представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Димитър Николов, свързан с украинските бежанци, предаде репортер на БГНЕС.

„Защо се насочихме към държавните бази – защото там сме сигурни, че независимо от обстоятелствата, ще могат достатъчно дълъг период от време и цяла зима хората да стоят без да бъдат местени, независимо дали плащанията постъпват ритмично, или не. Това ни е водило най-вече“, заяви Демерджиев.

Той уточни, че преди това е била извършена проверка по всички места, където в момента са настанени украинските бежанци, за да се идентифицират техните нужди, техният профил и да се установи кои попадат в категорията уязвими лица, за да може да се положат специални грижи за тях.

„Ще направим всичко необходимо обучението на децата, които са записани в училища, да продължи без да бъдат местени“, подчерта министър Демерджиев и добави, че по отношение на уязвимите групи – децата и възрастните хора, не е предвидено местене и те ще останат при условията, при които са в момента.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че социалното министерство е дало разбивка на услугите, които могат да им бъдат предоставени и те ще бъдат предоставени така, както предвижда законът.

Демерджиев допълни, че целта на това настаняване е да се окаже временна помощ, да се даде възможност хората, които не попадат в уязвимите групи, да се интегрират и част от тази интеграция е именно започването на работа, като обичайно в този случай отпада необходимостта от подпомагане на човека и той започва да се издържа сам.

Вътрешният министър уточни, че в базите има интернет, а там, където няма, ще бъде осигурен.

По думите му общините ще продължат да предоставят безплатна храна на хората, които са от уязвимите групи, които няма да бъдат местени. /БГНЕС