Украинските пилоти ще завършат обучението си за F-16 до края на 2024г.

Очаква се украинските пилоти, които в момента преминават обучение за изтребители F-16 в САЩ, да завършат обучението си до края на 2024 г., заяви говорител на Министерството на отбраната на САЩ, съобщи „Киев Индипендънт“.


"Очаквам някъде в края на тази година да започнем да виждаме тези пилоти да се дипломират", каза бригаден генерал Пат Райдър, като добави, че завършването на обучението ще отнеме между 5 и 8 месеца в зависимост от нивото на уменията на отделния пилот.

Украинските пилоти продължават обучението си на самолета с американски инструктори във военновъздушна база в Аризона. Украинските пилоти започнаха обучението си в края на октомври, като усвоиха основите на управлението на F-16 в учебни зали и симулатори, преди да преминат към реално управление на самолетите. Райдър не коментира докъде са стигнали пилотите в обучението си.

На 4 януари Белгия потвърди, че ще изпрати два изтребителя F-16 и 50 души обучаващ персонал в Дания от март до септември, за да подпомогне обучението на украинските пилоти в страната. Освен в Съединените щати украински пилоти преминават или ще преминат обучение за F-16 в Румъния, Дания, Франция и Обединеното кралство.

Холандия и Норвегия също се съгласиха да доставят свои самолети за подсилване на военновъздушните сили на Украйна.

Не е ясно кога първите F-16 действително ще пристигнат и ще започнат да функционират в Украйна. Някои украински законодатели изказаха предположение, че в най-добрия случай те няма да бъдат въведени в експлоатация преди края на пролетта./БГНЕС