Улф Кристерсон: Швеция никога не се е сблъсквала с по-голяма заплаха за сигурността си

Министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон заяви, че страната му никога не се е сблъсквала с по-голяма заплаха за сигурността, като нарече стрелбата в Брюксел, при която загинаха двама шведи, "терористична атака" срещу Швеция, предаде АФП.

На 17 октомври брюкселската полиция застреля и рани смъртоносно заподозрения нападател.

"В днешно време Швеция никога не е била подложена на толкова голяма заплаха, както сега", каза Кристерсон, след като двама шведски футболни фенове бяха убити, а трети ранен при стрелбата на 16 октомври.

"Всички признаци сочат, че това е терористична атака, насочена срещу Швеция и шведските граждани, само защото са шведи", каза той и добави, че изпитва "непонятна тъга".

През август шведската разузнавателна служба (ШРС) повиши нивото на заплаха до четири по петстепенна скала, след като поредица от изгаряния на Корана в страната я превърна в "приоритетна цел".

"Именно подобни рискове бяха причината това лято ШРС да повиши нивото на заплаха от три на четири", каза шведският премиер.

"Сега знаем със смразяваща яснота, че е имало причина за загрижеността, която те и ние в правителството описахме", добави той.

Правителственият глава обеща "да защити нашето отворено, демократично общество".

"Искат да ни сплашат, за да замълчим... Това няма да се случи", каза Кристерсон./БГНЕС