Уличното осветление ще свети през една лампа в Поморие

Община Поморие въвежда от днес строги мерки за икономии на ток заради драстичното повишаване цената на електроенергията и изключително високите сметки за улично осветление, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По думите на кмета на Поморие Иван Алексиев държавата отказва да помогне на общините в тази трудна ситуация. Затова с негова заповед считано от днес уличното осветление в Поморие и всички останали населени места ще свети през една лампа. Възложено е на фирмата, поддържаща уличното осветление, да приведе този режим на действие до края на седмицата, за цялата община. През предстоящите месеци осветлението ще се включва в 17.15 часа и ще се изключва в 07.15 часа.

„Запазваме обаче осветлението на всички кръстовища, пешеходни пътеки и възлови главни улици, но няма начин през лампа ще свети два месеца или три уличното осветление във всички населени места в общината”, коментира Иван Алексиев.

От днес със заповед на кмета се спира и използването на климатичната система и всички видове ел.уреди за отопление в сградата на общината.

За всички спортни клубове и танцови състави, използващи общински сгради ще бъдат направени препоръки за по-икономично ползване на климатиците и др. ел. уреди за отопление.

„За декември 2020 г. сметката за ток на община Поморие е 68 705 лв., а за декември 2021 г. тя е 183 211 лв., при по-ниско потребление. Това налага и предприемането на спешни мерки, за които предварително се извиняваме на жителите на община Поморие. Най-тъжното в цялата тази ситуация е, че този път държавата тотално абдикира. През октомври и ноември имахме компенсации, макар и малки, за нашата община от 20 000 лв., но за януари такава не се предвижда. Сега се говори, че февруари и март ще ни компенсират, но ние реално, ако не можем за януари да си платим сметката за ток, цялата община ще остане на тъмно”, коментира кметът на Поморие. /БГНЕС

Тагове: