Улрике Щрака: България остава интересна за австрийския бизнес

България трябва да инвестира в образование и инфраструктура, а също така да развива сектори като дигитализация и фармацевтично производство. Това заяви за БГНЕС г-жа Улрике Щрака, ръководител на търговското представителство на Австрия у нас.

Пандемията от коронавирус засегна традиционно добрите икономически връзки между двете страни.

„Австрийските фирми в България чувстват резултатите от коронакризата. Повечето от тях с малки изключения имат по-малко поръчки, като цяло има спад на оборота. Сходна е и ситуацията в Австрия. Очакваме спад на икономическия растеж“, каза Улрике Щрака.

За момента не се наблюдават нови инвестиции, но това е нормално, защото фирмите в тази ситуация имат по-други приоритети и все още изчакват, за да видят как ще се развият нещата след пандемията. Улрике Щрака заяви, че има няколко инвестиционни проекта, които продължават.

Пандемията от COVID-19 наруши търговските доставки и веригите на производства. Според търговския представител на Австрия, има възможност за преместване на производства от Азия в Европа и по-конкретно в България. „Темата за ниършоринг (Nearshoring) е голяма тема в Австрия. Проучване сред нашите компании, които са инвестирали в Китай, показва, че около 5% от тях обмислят дали да не върнат своите производства по-близо до Австрия“, каза тя.

„България е една от интересните дестинации за инвестиции за австрийските фирми. Но остават да важат същите неща, които бяха валидни и преди избухването на коронакризата. Това са правната рамка, правната сигурност, квалифицираната работна ръка и инфраструктурата“, заяви г-жа Щрака и препоръча да обърнем особено внимание на образованието. „Много е важно България да инвестира в образование и инфраструктура, в бърз интернет, така че всички, включително държавните институции, да бъдат по-бързи при предоставянето на услуги на гражданите и бизнеса“, добави тя.

Според нея България трябва да обърне особено внимание на секторите, в които се очаква бърз растеж след справянето с коронакризата. Те са свързани с дигитализацията и фармацевтичното производство. За да бъде постигнат напредък е важно да има необходимата инфраструктура – широколентов интернет, а институциите и компаниите да работят заедно в името на бъдещето и растежа.

На фона на забавената икономическа активност, добрата новина е, че продължават съвместните проекти в областта на дуалното образование, които имат за цел подготвянето на квалифицирани български младежи със средно техническо образование.

„Дуалното образование е важен проект, австрийските компании са заинтересувани от него и го подкрепят. Нашият проект в България продължава, имаме между 10 и 15 фирми, които са се включили в него. Той обхваща около 500 ученици“, заяви г-жа Щрака.

През последните години Австрийското търговско представителство е сочено за пример как трябва да се подпомага двустранния бизнес, интересуваме се каква е тайната на успеха. „Тя е в страхотния екип, който е силно мотивиран и добре организиран. Работим много тясно с фирмите и знаем какви са техните нужди“, разкри Улрике Щрака. /БГНЕС