Ултразвукът може да лекува болките в мозъка

Лечението на болката в мозъка не е лесно, тъй като той е от съществено значение за всичко, което мислим и правим, но новоразработен неинвазивен метод за използване на ултразвук е особено обещаващ, се посочва в проучване.


Изследователи от Медицинското училище "Вирджиния Тех Карилион" използват силно фокусирани ултразвукови лъчи, насочени към една конкретна част на мозъка, за да намалят възприемането на болката и някои от свързаните с нея ефекти (като например промени в сърдечния ритъм), съобщи Science Alert.

Макар че този подход е все още в ранен стадий, екипът се надява, че той може да бъде доразвит като начин за манипулиране на мозъка и успокояване на телата ни, особено за тези, които изпитват хронична болка.

"Това е изследване, което доказва, че е в ход", казва неврологът Уин Легон от Virginia Tech Carilion School of Medicine.

Частта от мозъка, към която се насочват тези ултразвукови вълни, е инсулата, за която е известно, че участва в обработката на усещането за болка - което я прави основна цел за лечение, насочено към овладяване на болката.

Инсулата обаче се намира дълбоко в мозъка и тук се намесва ултразвукът. Тези тесни ленти от звукови вълни могат да бъдат прецизно насочвани и регулирани - и много предишни изследвания са разглеждали потенциала им за въздействие върху мозъка. Това е първият път, в който това се прави върху инсулата.

С помощта на 23 здрави доброволци, които дават обратна връзка за леки усещания за болка, изследователите показват, че насочването към инсулата има ефект върху болезнените усещания.

Освен за притъпяване на болката, ултразвукът спомага за увеличаване на вариабилността на сърдечния ритъм, мярка за промяната във времето между отделните удари на сърцето, която е свързана с чувствителността към болка.

"Сърцето ви не е метроном. Времето между ударите на сърцето ви е неравномерно и това е нещо добро. Повишаването на способността на организма да се справя с болката и да реагира на нея може да бъде важно средство за намаляване на тежестта на заболяването", каза Легон.

Бъдещите изследвания биха могли да разгледат начина, по който сърцето и мозъкът взаимодействат помежду си, когато човек изпитва болка - според изследователите може дори да е възможно да се лекува болката, като се насочат реакциите на сърдечносъдовата система към нея.

Що се отнася до лечението с ултразвук, въпреки че отчетеното в проучването облекчаване на болката не е огромно, то е достатъчно съществено, за да покаже потенциала на подхода като неинвазивен, безопасен и лесно контролируем метод за облекчаване на страданието.

"Това би могло да доведе до значителна разлика в качеството на живот или до възможност за справяне с хроничната болка с лекарства без рецепта вместо с опиоиди, отпускани с рецепта", твърди Легон./БГНЕС