Умората от продължения на кинохитове гони зрителите от кината

Глобалният боксофис отбелязва спад това лято, като продажбите на билети спаднаха с 6% през първата половина на 2019 г., вследствие на установената сред кинематографистите умора от продълженията на хитови продукции, пише Гардиан.

През първите шест месеца на годината филмовите фенове са похарчили почти 19 милиарда долара (15 милиарда евро) в сравнение с 20,2 милиарда долара, изразходвани за същия период на миналата година.

Анализаторите предполагат, че филмовите фенове са се уморили от броя на продукциите-продължение през периода: „Мъже в черно“; „Годзила: Кралят на чудовищата“; „Как да си дресираш дракон: Скритият свят“ и „Лего 2: Втора част“ бяха пуснати през първата половина и не успяха да покрият очакванията.

Спадът е бил най-силно почувстван в американския боксофис, която е най-големият световен филмов пазар, като приходите от билети са намалели с 9,4% до 5,6 млрд. долара през първите шест месеца на годината.

Британският боксофис в Обединеното кралство се справя по-добре от САЩ, но приходите все още са с 6% по-ниски в сравнение с миналата година при 613,5 млн. паунда.

Киноиндустрията се бори да не изостава от рекордната 2018 г., през която глобалните боксофиси бяха разбити, благодарение предимно на предлетния сезон с „Черната пантера“ и „Отмъстители: Безкрайна война“.

„Заслужава си да си припомним, че 2018 г. имаше много силен старт с филми, пуснати в края на миналата година, като „Най-великият шоумен“ и „Междузвездни войни: Последните джедаи“, които все още правят добър бизнес”, казва Фил Клап, главен изпълнителен директор на Британската кино асоциация. "Тази година нямаше такъв тласък и е справедливо да се каже, че касата в първото тримесечие не беше толкова пълна, колкото бихме искали."

Киноиндустрията също се бори с нарастващата конкуренция на големите стрийминг компании – Нетфликс и Амазон скоро ще се присъединят в сектора към Дисни и Епъл - както и огромната инвестиция на традиционни телевизионни компании като HBO в мегахитове като „Игра на тронове“ и „Големи малки лъжи“.

Миналата година Нетфликс направи същия брой филми, колкото големите холивудски студия заедно - около 80 - и накрая се превърна в сила на Оскарите тази година, като „Рома“ на Алфонсо Куарон триумфира. В предстоящите продукции следва „6 Underground“ с участието на Райън Рейнолдс.

Но Клап казва, че са налице положителни признаци за завръщане в кината с пускането на „Отмъстители: Краят“ - втория филм с най-висок доход за всички времена след „Аватар“ на Джеймс Камерън - в края на април подхранено от най-успешния май за британските кина за 50 години. Повече от 16 милиона филмови фенове са се стекли в кината през месеца.

"Със силна втора половина на годината – „Кралят лъв“, „Джокерът“, „Замръзналото кралство 2“, „Имението Даунтън“, „Джуманджи: Следващото ниво“, „Хобс и Шоу“, „Котки“ и „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ - има пълни шансове за изравняване, ако не и за надминаване на рекордните цифри от 2018 г. ”, казва Клап.

Ето и топ пет на филмите в САЩ досега тази година:

1. „Отмъстители: Краят“ - 842 млн. долара

2. „Капитан Марвел“ - 427 млн. долара

3. „Аладин“ - 306 млн. долара

4. „Играта на игрчките 4“ - 239 млн. долара

5. „Ние“ – 175 млн. долара

Топ пет филми във Великобритания досега тази година:

1. „Отмъстители: Краят“ – 88,3 млн. паунда

2. „Капитан Марвел“ - 39,5 млн. паунда

3. „Аладин“ - 33, 9 млн. паунда

4. „Играта на играчките 4“ - 27 млн. паунда

5. “Дъмбо“ – 25 млн. паунда /БГНЕС

Тагове: