Умствената умора е свързана с натрупването на сигнални молекули в мозъка

Френски неврофизиолози са установили, че продължителната умствена дейност води до натрупване на излишни сигнални молекули в мозъчните клетки. Това предизвиква чувство на умора и пречи на концентрацията. Резултатите на учените са публикувани в списание „Current Biology“.

За да разберат това, изследователите проучили състоянието на 40 доброволци, разделени на две групи: едната работила в продължение на шест часа върху сложни задачи, а другата изпълнявала сравнително лесни упражнения. През това време учените наблюдавали поведението, движенията и състоянието на зениците и правили периодични изследвания с ядрено-магнитен резонанс.

Наблюденията показаха, че признаци на умора се проявяват само при доброволците, които решават трудни задачи. Това става ясно от поведението им, забавеното свиване на зениците и факта, че мозъчните сигнални молекули (глутамат) постепенно се натрупват в невронните рецептори в префронталната кора.

Според изследователите натрупването на глутамат в невроните в префронталната кора води до това, че мозъкът изразходва повече ресурси, за да поддържа този отдел активен, отколкото в състояние на покой. Учените са убедени, че това е причината за умората след продължителна умствена дейност.

Авторите на проучването смятат, че тази особеност трябва да се вземе предвид при разработването на диагностични системи за наблюдение на нивото на умора при служителите. Те се надяват също, че по-нататъшните изследвания на механизма на натрупване на глутамат в нервните клетки ще помогнат за разработването на подходи, които могат да помогнат в борбата с умората. /БГНЕС

Тагове: