Унгария и Полша са против плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ

Унгария и Полша гласуваха против плана на ЕС за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 % в сравнение със средната стойност за пет години за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г.

По негова информация споменатите държави са единствените, които се противопоставят на инициативата.

Будапеща оспорва легитимността на плановете на Европейския съюз с аргумента, че те засягат енергийната сигурност на страната, съобщава информационна агенция Ройтерс. А Варшава нарече правното основание на договора "дефектно" и заяви, че решенията, засягащи енергийния баланс на страните от ЕС, трябва да се вземат с единодушното одобрение на всички държави-членки.

Въпреки това планът беше одобрен, тъй като получи квалифицирано мнозинство.

Съгласно решението на Съвета на ЕС държавите трябва доброволно да намалят потреблението си на газ с 15% в рамките на осем месеца. Ако през този период настъпи критичен спад в доставките, Европейската комисия, съгласувано с членовете на Общността, може да обяви "тревога за целия Съюз", което ще означава, че всички страни от ЕС, които нямат право на изключение, трябва да намалят потреблението с 15 % още сега на задължителна основа, а всички спестени количества газ трябва да бъдат изнесени на европейския пазар. /БГНЕС