Унгария иска 750 млн. евро, за да се подкрепи петролното ембарго

Унгарското правителство посочи колко пари ще му трябват, за да може реално да прекрати вноса на руски петрол, докато чиновниците в Брюксел изготвят варианти за финансиране, за да убедят Будапеща да подкрепи новия пакет от санкции срещу Русия.

Петер Сиярто

Унгария не може да подкрепи предложението на ЕС за забрана на целия внос на руски суров и рафинирани горива без „решение“ на разходите за адаптиране на енергийните доставки и инфраструктурата, коментира външният министър Петер Сиярто, пише в. „Политико“.

Думите на министъра са "най-близкото, до което Унгария е стигала в назоваването на цената си за подкрепа на шестия пакет от санкции на ЕС". Все още няма гаранция, че Будапеща ще одобри, или че други държави от ЕС ще се съгласят да финансират Унгария, за да може тя да одобри санкциите.

Унгария се противопоставя на предложената забрана на вноса на руски петрол, предупреждавайки, че въздействието на подобно ембарго върху нейната икономика ще бъде тежко.

В интервю за испанския вестник „Ел Паис“ Сиярто заявява, че различните национални енергийни ситуации в рамките на ЕС трябва да бъдат взети предвид. Унгария не само е страна без излаз на море, но и зависи от руския нефт и газ заради исторически изградената си инфраструктура, подчерта той.

„Това предложение на Комисията създава огромен проблем за нас“, каза Сиярто. „Нашата рафинерия е предназначена за руски петрол. За да преработим други видове петрол, ще трябва да инвестираме между 500 и 550 милиона евро — това ще отнеме около четири години. За да подменим нефтопровода от Русия, ще трябва да разширим капацитет на газопровода Адриатическо море, което би означавало 200 милиона евро и не знаем колко време ще отнеме това. Цената на газа в Унгария ще се увеличи с 55 процента."

Сиярто подчерта, че Унгария не може да подкрепи настоящия пакет от санкции, освен ако Брюксел не предложи решение. "Това, което казахме на председателя на Комисията в понеделник, беше, че нейното предложение създава проблем за нас. Без предложено решение, Унгария не може да подкрепи пакета от санкции".

Той повтори предложението на Унгария доставките по тръбопроводи да бъдат освободени от забраната на петрола, и фокус на санкциите да бъдат доставките с кораби.

Брюксел обмисля дали да предостави на Унгария повече финансиране чрез новата енергийна стратегия на блока, която ще бъде обявена следващата седмица. Но на среща в сряда няколко държави от ЕС изразиха опасения относно предлагането на компенсация за Унгария. /БГНЕС