Унгария налага извънредни данъци на банки и големи компании

Унгария ще задължи банките, телекомуникационните компании, големите търговски вериги, застрахователните компании, енергийните компании и авиокомпаниите да внасят "значителна част от допълнителните си печалби" в държавния бюджет.

Това заяви премиерът Виктор Орбан във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук.

Орбан каза, че банките и компаниите, които се възползват от настоящата трудна ситуация на фона на войната в Украйна и нарастващите цени, ще трябва да инвестират в укрепване на унгарската армия и във схема за финансиране на сметките за електричество на домакинствата. Допълнителният данък ще се прилага през текущата и 2023 г.

„Очакваме тези, които правят допълнителни печалби в тази ситуация, ще допринесат за разходите“, каза той.

Орбан не уточни размера на целевите приходи от новите мерки, като отбеляза, че пълните подробности ще бъдат обявени в четвъртък.

„Задължаваме банки, застрахователи, големи търговски вериги, енергийни и търговски компании, телекомуникационни компании и авиокомпании да плащат значителна част от допълнителните си печалби в два държавни фонда“, каза Орбан.

Те ще финансират разходите за компенсиране на домакинствата за по-високи цени на енергията и издръжката на армията.

Това не е първият път, когато Орбан налага допълнителни данъци на банки и други сектори, за да запълни дупките в държавния бюджет. Той предприе подобна стъпка след финансовата криза и през 2010 г. обложи банки, търговски дружества и енергийни компании. Това помогна за намаляване на дефицита, но подкопа доверието на инвеститорите./БГНЕС