Унгария представи плана си за възстановяване

Унгария представи на Брюксел национален план за използване на фонда на ЕС за възстановяване след пандемия, съобщи Европейската комисия.

Спасителният пакет от безвъзмездни средства и заеми от 750 милиарда евро включва средства, предоставени от 27-те държави-членки на ЕС, за да помогнат на икономиките на блока, силно засегнати от коронавируса.

Миналата година Будапеща и Варшава заплашиха да наложат вето върху възстановителния фонд, заедно с целия бюджет на ЕС, заради предложения за обвързване на някои плащания от фонда с върховенството на закона, определяйки го като "политическо изнудване".

Унгария поиска безвъзмездни средства от 7,2 милиарда евро в подкрепа на своя „зелен преход, здравеопазване, научни изследвания, дигитално развитие, сближаване и публична администрация“ до 2026 г., се казва в изявление на Европейската комисия.

Според унгарските опозиционни политици комисията отхвърли предишна версия на плана поради опасения относно спорна правителствена реформа на университетския сектор в Унгария.

Миналия месец парламентът, доминиран от партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан, одобри реформата за прехвърляне на повечето университети в квази-частни фондации, които ще се управляват от правителствени съвети. Критиците на Орбан казаха, че фондациите, които ще бъдат финансирани щедро, ще ограничат университетската автономия и академичната свобода.

Саболч Агостази, висш държавен служител, отговарящ за развитието на ЕС, заяви пред унгарската информационна агенция MTI, че съгласно представения в Брюксел план повече от една трета от ресурсите ще отидат за по-нататъшно развитие на здравната система.

Приоритет също ще бъде даден "на развитието на екологичен транспорт и цялостното развитие на образователните системи", пише MTI, цитирайки Агостази.

Сега комисията има два месеца за оценка на плана. След това той подлежи на одобрение от Съвета, което може да отнеме още четири седмици.

Орбан - който е изправен пред избори следващата пролет - често се сблъсква с Брюксел заради ценности като върховенството на закона и съдебната независимост. /БГНЕС