Унгария, Полша и Словакия удължиха забраната за внос на украинско зърно

Въпреки, че Европейската комисия (ЕК) реши да не удължава забраната за внос на украинско зърно в петте съседни на Украйна държави от ЕС (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия), три от тези страни се противопоставиха на решението на изпълнителния орган на ЕС и решиха да удължат забраната, предаде АФП.

Унгарското правителство обяви, че ще запази ограниченията върху украинското зърно, като се противопостави на решението на Европейската комисия да прекрати забраната за внос.

"Унгария ще затвори границите си за 24 украински продукта", в сравнение с предишните четири, заяви унгарският министър на земеделието Ищван Наги в изявление, публикувано във Facebook.

По думите му този ход има за цел да защити интересите на унгарските земеделски производители.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е известен с близките отношения, които подържа с Кремъл, обтегна отношенията си с Украйна и заяви:

"В крайна сметка се получава така, че ние получаваме зърно от Украйна, но то не стига до Африка, а търговците тук, в Европа, тъй като е по-евтино от унгарското, румънското и полското зърно, вместо да купуват нашето зърно по обичайните канали, започват да изкупуват по-евтиното украинско зърно".

Полша също удължи мярката за забрана на вноса на зърно от Украйна. Полският министър на развитието и технологиите Валдемар Буда заяви, че ако ЕК не издаде забрана за внос на украинско зърно, Полша ще издаде своя и че тя "ще бъде безсрочна".

Това беше потвърдено и от министър-председателя Матеуш Моравецки.

"Ние ще удължим тази забрана въпреки несъгласието на Европейската комисия", заяви Матеуш Моравецки на митинг в североизточния град Елк. "Ще го направим, защото това е в интерес на полските земеделски производители“.

Третата държава, която реши да не се съобразява с решението на комисията, беше Словакия. В изявление на словашкото правителство се казва, че е "взело решение да забрани вноса от Украйна на национално равнище до края на годината", като става дума за четири стоки, включително пшеница.

БГНЕС припомня, че България, която също беше част от споразумението за забрана на вноса на украинските агрохранителни стоки, свали ограничението на 14 септември. Това се случи благодарение на гласовете на124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски лично благодари на България, че не удължи ограниченията върху украинския износ на селскостопански продукти.

"Благодарен съм на България за решението й да не удължава ограниченията върху износа на селскостопански продукти от Украйна след 15 септември. Благодаря на министър-председателя Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха тази стъпка.

България дава пример за истинска солидарност.", сподели той в Х. /БГНЕС