Орбан: Сделката на ЕС за реформата на бежанската система е неприемлива

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан определи като "неприемливо" споразумението на Европейския съюз за преразглеждане на правилата на блока за държавите членки, които приемат търсещи убежище и мигранти.

"Брюксел злоупотребява с властта си. Те искат да преместят мигрантите в Унгария със сила. Това е неприемливо, те искат със сила да превърнат Унгария в държава на мигранти", написа Орбан във Фейсбук.

Споразумението, постигнато от министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург късно снощи, преразгледа правилата на блока за по-справедливо разпределение на домакинството на търсещите убежище и мигрантите.

Сделката, която се нуждаеше от одобрението на мнозинството от страните, представляващи поне 65% от населението на блока, идва след години на спорове относно политиката за предоставяне на убежище.

Предложението, представено на заседанието в четвъртък, призовава за задължителна помощ между страните от ЕС, но с възможност тя да се осъществява по един от двата начина.

Приоритетът е страните от ЕС да си поделят приемането на търсещите убежище, като поемат много от тези, които пристигат в държавите от външния край на блока, главно Гърция и Италия.

В споразумението се казва, че вместо това от държавите, които откажат, ще се изисква да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел.

Полша и Унгария обаче гласуваха против предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържаха.

ЕС "елиминира думата на (държавите членки) за това кой да пребивава на тяхна територия", заяви пред унгарската държавна информационна агенция MTI заместник-министърът на вътрешните работи на Унгария Бенче Ретвари.

Според Ретвари, новият механизъм за разпределение "по същество ще позволи на нелегалните мигранти или на трафикантите на хора, които са ги довели в Европа, сами да решават кой ще живее в Европа".

Някои от предложенията са били разпределени "минути, най-много половин час" преди гласуванията в четвъртък, твърди той.

"Правителствата, подкрепящи миграцията", са "оказвали натиск" върху други държави-членки да одобрят предложенията, каза Ретвари.

Предварителното споразумение открива пътя за преговори с Европейския парламент за закон, който може да бъде приет преди европейските избори през юни следващата година. /БГНЕС