Уникални бижута на Мария-Антоанета на търг

Две великолепни гривни с диаманти, принадлежали на френската кралица Мария-Антоанета, ще бъдат изложени на търг в Женева по-късно тази година, съобщиха от аукционната къща "Кристис".

Уникални бижута на Мария-Антоанета, които са били собственост на Роберто Бурбон-Пармски - дядото на цар Борис III

Гривните, всяка от които е инкрустирана с по 112 диаманта, ще бъдат продадени заедно и се предполага, че цената, която ще плати новият им собственик, ще е между 2 и 4 милиона долара.

Тази оценка включва „не само изключителната стойност на диамантите, но и възможността да бъдат носени бижута, които навремето са били носени от известната кралица Мария-Антоанета“, казва пред АФП експертът по бижутерия на "Кристис" Сесил Кизамоло.

През 2018 г. естествената перла и диамантен медальон, принадлежали на тази кралица със злополучна съдба, бяха оценени от "Кристис" на 1-2 милиона долара, но на търга за тях бяха платени 36 милиона. Те са принадлежали на Бурбон-Пармската династия и по-конкретно на братята и сестрите на българската княгиня Мария Луиза, съпруга на княз Фердинанд I. Една от сестрите на Мария-Антоанета - кралицата на Неапол Мария-Каролина е прабаба на цар Фердинанд I, припомня БГНЕС.

Мария-Антоанета, последната кралица на Франция преди революцията, беше гилотинирана в Париж през октомври 1793 г. на 37-годишна възраст.

Кизамоло посочва, че не само историята прави гривните изключителни, но и размерът на диамантите, които варират между 1 и 4 карата. Аукционната къща смята, че вложените в гривните диаманти са общо между 140 и 150 карата. Друга уникална особеност на тези две бижута е, че те могат да бъдат свързани едно с друго и да бъдат носени като огърлица.

Кралицата е поръчала гривните на бижутера Шарл Огюст Бьомер в Париж през 1776 г., две години след като се възкачва на трона. Тя е платила 250 000 ливри, което за времето си е било огромна сума.

Любопитно е също така, че преди да се опита да избяга от Франция с крал Луи XVI и техните деца, кралицата първо искала да се увери, че бижутата й са изпратени на сигурно място извън страната. Те са изпратени в Брюксел, където управлява сестра й Мари-Кристин, преди да бъдат изпратени в родината на кралицата Австрия, управлявана от нейния племенник, императора. /БГНЕС