Uniper: „Газпром” е ненадежден доставчик на газ

Германският енергиен концерн Uniper смята, че „Газпром” нарушава дългосрочните договори за доставка на газ и е престанал да бъде надежден доставчик за германския пазар, става ясно от публикувания отчет на компанията.

„От 14 юни 2022 г. до днес Uniper получава от „Газпром” едва между 20 до 40% от договорените обеми газ. По такъв начин „Газпром” нарушава дългосрочните договори за доставка на газ и стана ненадежден доставчик за Uniper и германския газов пазар”, се посочва в документа.

Заради намалените доставки на газ по „Северен поток” Uniper е принуден да купува газ на пазара на значително по-високи цени, отбелязва концернът. В момента доставките на газ за Uniper по „Северен поток” са намалени с 80% и компанията получава само 20% от договорените обеми.

Uniper отбеляза отново, че смята за неоснователни обявените от „Газпром” форсмажорни обстоятелства във връзка с газовите доставки и ги отхвърля официално.

По-рано Uniper счете форсмажорните обстоятелства на „Газпром” по отношение на доставките на газ за нарушение на договора и заяви, че може да предприеме съдебни действия по въпроса. /БГНЕС

Берлин / Германия