Университетска ботаническа градина – Балчик отбелязва 66 години

На 27 юли 2021 г. Университетска ботаническа градина – Балчик отбелязва своя 66 годишнина. На тази дата през 1955 г. със Заповед на Министъра на културата и образованието на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов е създадена Градината.

Днес, 66 години по-късно, Университетска ботаническа градина – Балчик, като част от Университетските ботанически градини към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (София, Варна и Балчик) принадлежи към глобалното семейство на ботаническите градини: член е на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), на Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), на образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“ (ICOMOS). От 1956 г. ежегодно публикува своя Index Seminum и участва със своите колекции в обмена на семена с ботаническите градини от цял свят. Определена е за спасителен център по Вашингтонската конвенция CITIES, която контролира търговията с редки и застрашени видове. През 2005 г. е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии, Носител на орден Кирил и Методий II-ра степен за нейните заслуги за пропагандирането постиженията на биологическата наука.

През 2020 година Ботаническата градина постави началото на виртуален тур със заснемане „Парада на лалетата“, в градина Разсадник и „Божествена градина“. Започна работа и ботаническа галерия, включваща научни илюстрации на растителни семейства. /БГНЕС