Упоритостта на Турция да купи руско военно оборудване предизвика криза в НАТО

Високопоставен американски източник е заявил, че закупуването на спорна руска оръжейна система е отворило безпрецедентна пропаст в отношенията между САЩ и Турция и е причинило най-голямата криза в НАТО от десетилетия насам.

Отношенията между двете страни, членки на НАТО се влошиха още повече след като администрацията на Тръмп официално анулира закупуването от страна на Турция на американския изтребител с най-модерната стелт технология, пише британският „Таймс“.

Действието бе в ответен отговор на решението на президента Ердоган да закупи руската противовъздушна система С-400, която не е съвместима със системите за противовъздушна отбрана на НАТО. С-400, една от най-добрите по рода си в света, може да проследява едновременно множество цели и да ги поразява.

Представители на Пентагона заявиха, че прекратяването на участието на Турция в многомилиардната съвместна програма за изтребители F-35 Lightning II е неизбежно. Според тях руските технически съветници, които ще подпомагат функционирането на противоракетната система С-400 в Турция в продължение на пет години, биха могли да съберат информация за секретната най-модерна стелт технология на F-35.

Тези две съответни решения на Анкара и Вашингтон ще означават, че веднъж започнали С-400 да функционират - първите части вече са пристигнали - Турция вече няма да бъде пълноценна част от мрежите на НАТО за противовъздушна отбрана, които играят решаваща роля за възпиране на руската военна агресия срещу западния съюз.

"САЩ имат право да отменят продажбата на F-35 на Турция, но това представлява реален проблем за НАТО", каза генерал Джак Кийн, бивш заместник-началник на щаба на американската армия и независим съветник на президента Тръмп. „Закупуването на системата С-400 е буквално шамар за политиката на НАТО срещу придобиването на руски военни системи и е неприемливо. Не сме имали напрежение като това между страните от НАТО в продължение на десетилетия”, каза той.

Той обаче подчертава значението и стойността, които продължава да има Турция в НАТО - единствената мюсюлманска държава, член на съюза - като „път към Близкия изток и Азия и страна с най-важно стратегическо разположение в съюза“.

Ерик Еделман, бивш висш служител на Пентагона и посланик в Турция, каза: „Американско-турските отношения навлизат в сериозна криза и подозирам, че ще бъде дълбока и продължителна. От известно време Турция не е надежден съюзник на НАТО, но няма механизъм за изключване на лошите съюзници. Турция е важна страна и напълно демократична Турция може и трябва да бъде силен съюзник на САЩ и НАТО”.

Сделката на Ердоган с президента Путин изигра роля в плана на руския лидер за подкопаване на НАТО, каза висш дипломатически източник.

Закупуването на С-400 от Турция и отхвърлянето на съпоставимата американска система за противовъздушна отбрана „Пейтриът” предизвика сериозни съмнения относно продължаването на военното сътрудничество с турците.

Представители на Пентагона настояха, че официалното решение за забрана на Турция да получи F-35 няма да промени жизненоважната стратегическа връзка. Въпреки това вече съществуват въпросителни относно бъдещи военни учения, при които използването на турското въздушно пространство ще играе важна роля. Също така се повдигат въпроси за използването на турската въздушна база в Инджирлик в южната част на страната.

Пентагонът предупреждава Турция от месеци, че закупуването на системата С-400 ще застраши участието й в програмата на F-35, но нееднозначните сигнали от Белия дом изглежда дадоха увереност на Ердоган, че страната му все още ще може да ги закупи.

Четирите F-35, които Турция е закупила досега, са все още в САЩ и ще останат там. Останалата част от поръчката от 100 се анулира. На всички турски пилоти и летателни екипажи, обучавани на F-35 във военновъздушната база Люк в Аризона, е било наредено да напуснат САЩ до 31 юли.

Решението ще има и икономически последици. Турски производители изработват повече от 900 части за многофункционални бойни самолети. Сега САЩ ще се обърнат към други страни-партньори на F-35, за да произвеждат тези части. Тази промяна ще струва на Турция около 600 милиона долара загуба.

Защо Турция влезе в конфликт със САЩ и НАТО?

Президентът Ердоган се сближи с президента Путин и купи руската система за противовъздушна отбрана С-400. НАТО заяви, че страните-членки на алианса не могат да разполагат едновременно и с модерно руско въоръжение и с най-новите технологии и въоръжение на НАТО.

Защо г-н Ердоган предпочита Русия пред традиционните си съюзници?

Турция и Русия бяха на противоположни страни по време на гражданската война в Сирия. Въпреки това, когато президентът Обама отказа решително да се намеси, Турция бе оставена с повече от три милиона бежанци. Турция искаше да спре потока от бежанци и да се противопостави на бойците от кюрдските Сили за защита на народа в Източна Сирия. Русия изглеждаше по-добър залог от Америка.

Ще напусне ли Турция сега НАТО?

Този въпрос не стои на дневен ред. Въпреки това има сведения, че Русия възнамерява да предложи и модерни изтребители на Турция. Ако това се случи, то тогава процесът ще изглежда необратим.

Ще има ли това значение?

Отношенията на Турция с Европа са лоши във всякакъв аспект.

Турция все още се възприема от НАТО като ценен член и е исторически прозападно присъствие в чувствителен регион. Турция и Русия са стари съперници, така че западните стратези се надяват сближаването с Москва да бъде краткосрочно и тактическо, а не фундаментално. /БГНЕС