Управител на мол: Затварянето в трите седмици преди Коледа се отразява гибелно

В търговията това са най-важните седмици в годината. Затварянето в тези три седмици се отразява гибелно върху бизнеса на търговците, които оперират в търговския център и съответно върху бизнеса на търговския център. Това каза пред БГНЕС управителят на The Mall Димитър Кехайов.

От 23.30 часа на 27 ноември, петък, до 21 декември 2020 г. в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, гласи заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Сред тях и тази, че се преустановяват посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

Управителят на The Mall отбеляза също, че не всички магазини ще затворят – хранителните стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, банковите офиси ще останат отворени. „Така че всичко друго ще затвори и клиентите ще могат да идват само в изброените изключения магазини тук при нас”, заяви Кехайов.

Димитър Кехайов няма някаква специална подготовка за изпълнението на заповедта на министъра. „Центърът ще остане отворен, част от входовете ще бъдат затворени, ще се опитаме да спестим колкото може разходи за осветление, за подемна техника-ескалатори, асансьори, ще съкратим персонал от почистващата фирма, от охранителната фирма. Някои хора, които остават без работа ще бъдат освободени. За времето, когато центърът ще бъде затворен те няма да работят”, обясни той.

Периодът е преди Коледа. „В търговията това са най-важните седмици в годината. Затварянето в тези три седмици се отразява гибелно върху бизнеса на търговците, които оперират в търговския център и съответно върху бизнеса на търговския център”, посочи Димитър Кехайов.

Управителят каза, че очакват компенсации от държавата. „Ние имаме Асоциация на българските търговски центрове в България, написали сме няколко писма до правителството, до парламента с апел за помощ, защото всъщност тук става въпрос за един огромен бизнес, който плаща огромни данъци на държавата и съответно даваме препитания на хиляди търговци, които оперират тук при нас, и съответно те очакват също някаква компенсация. Така, че ще очакваме компенсация от държавата”, заяви той.

Предишното затваряне, по думите му се е отразило пагубно. „Ние наистина имаме много лоши финансови резултати, съответно това се отразява и върху плащането на данъците в държавата”, посочи той. Кехайов подчерта, че във времето, в което не са били затворени, тук се спазвали абсолютно всички противоепидемични мерки.

Днес и утре в The Mall очакват повече хора. Те да направят своите покупки за празниците преди затварянето и са увеличили работното време до 23 часа. „Да могат хората спокойно и без да се създава струпване и напрежение да пазаруват”, посочи управителят. /БГНЕС