Управителят на „Гробищни паркове“: Край на търговията с гробни места

Днешният ден е краят на промоцията на търговията с кости, камъни и кръв. Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби. Това заяви временният управител на Общинското предприятие „Гробищни паркове” Румен Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

Димитров е сезирал прокуратурата за нарушения в гробищните паркове в София. 190 души са на щат в общинското дружество, 35 са освободени, а на тяхно място са назначени нови служители.

Установена е търговия с гробни места, опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба. Дори са изравяни урните на кремирани хора и са вземани гробни места с цел продажба и препродажба, съобщи Димитров.

Цената на гробно място на Централните софийски гробища е в десетки пъти повече, отколкото тази, която по наредба се заплаща към Столичната община, обясни Димитров. „Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки”, обясни той.

Общинското предприятие „Гробищни паркове” не е търговско дружество и не е създадено с цел печалба. Липсата на адекватна охрана позволява да се организират едни хора в престъпна група. Престъпната група си има ръководител. На всички, които публично са си позволили да го направят, са им заведени по няколко производства, каза Димитров. /БГНЕС