Управляващата коалиция в Румъния е пред разпад

Управляващата румънска коалиция е на ръба да се разпадне, след като по-малък коалиционен партньор поиска оставката на премиера Флорин Читу и оттегли подкрепата си от правителството.

Флорин Читу, премиер на Румъния

Както БГНЕС съобщи, реформаторската партия USR-PLUS скочи срещу румънския премиер Флорин Читу, който изненадващо уволни министъра на правосъдието - член на реформаторската партия.

USR-PLUS определи уволнението като „неоснователна злоупотреба“ и заяви, че е започнала да събира подписи за вот на недоверие срещу правителството, ако преговорите не доведат до нов премиер. От партията посочиха още, че няма да подкрепят скандалния План за развитие, който - според тях, - ще позволи на богатите хора да получат лесен достъп до финансиране без проверките на проекти, финансирани от ЕС.

Няколко неправителствени организации също заявиха, че подкрепят решението на реформаторската партия.

Ако малкият коалиционен партньор напусне, управляващата коалиция ще загуби абсолютното си мнозинство от 56%.

Това не е първият път, в който премиерът си създава проблеми с коалиционните партньори - през април премиерът хвърли коалицията в криза, като уволни здравния министър по обвинение за лошо управление на пандемията. Тогава Либералната партия на Чифу обеща, че няма да взима повече решения, без да се консултира с коалиционните си партньори.

Междувременно опозиционната Социалдемократическа партия на Румъния внесе вот на недоверие срещу правителството заради поскъпването на енергията./БГНЕС

Букурещ / Румъния