Управляващите: Отговорни сме, властта не е самоцел; Опозицията: Позор, нищо не сте свършили

Лидерите на партиите започнаха есенния политически сезон със заявки за казване на истината и носене на отговорност пред българските граждани за взетите решения, предаде репортер на БГНЕС. Опозицията в парламента заяви, че всичко това е позор, както местенето от историческата сграда на парламента тук в новата, така и за това, че това Народно събрание нищо не е свършило.

Управляващите са категорични, че са поставили тяснопартийните интереси на втори план.

Атанасова: Показахме ясно, че за нас властта не е самоцел

Преди три месеца с избора на редовно правителство беше направена първата крачка към преодоляване на тежката политическата криза, в която българското общество беше от пролетта на 2021г. ПГ на ГЕРБ-СДС подкрепи правителството на акад. Денков с пълното съзнание за мащаба на компромиса, който изисква подобно действие. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ от парламентарната трибуна.

Тя напомни, че правителството е доминирано от предложени от втората политическа сила кадрови решения, въпреки резултатите от изборите. "Ние поставихме тяснопартийните си интереси на втори план и това е единствената причина България да редовно правителство. Ангажиментът, който бяхме поели преди изборите пред нашите избиратели беше свързан с това - да възстановим политическата стабилност, да спрем войната между институциите и да изведем България от международна изолация", посочи тя и добави, че не са забравили своите ангажименти пред българските избиратели.

Според нея, за да има смисъл настоящото управление трябва да бъдат приети редица законопроекти по ПВУ, за да се навакса изминалото време, но и освен това да се направят промени в КПКОНПИ. Тя подчерта, че ще спазят ангажиментите си по промяна на Конституцията.

"Ние не бива да забравяме да отговорим на предизвикателствата на настоящето свързани с конкретни необходимости на българското общество. В рамките на тази пленарна сесия ще приемем бюджета за 2024г. Още с него трябва да бъде спряна порочната практика за приемане на бюджетната актуализация.", смята Атанасова."Още с избора на настоящото правителство от ГЕРБ-СДС показахме ясно, че за нас властта не е самоцел, а средство за решаване на конкретни проблеми на българските граждани. Подчертавам, че не кадровите предложения са в основата на избора ни да подкрепим правителство.", коментира тя и добави, че са поставили на заден план тяснопартийния си интерес. "Това не означава обаче, че сме се съгласили да приемаме безкритично всяко решение на правителството, на определени негови министри или на партиите, които са ги излъчили", каза още тя.

Атанасов: Да бъдем на висотата на отговорността, която ни е гласувана от гражданите

Българските граждани са ни гласували доверие и са ни изпратили да решаваме техните проблеми и да създадем условия за живот, които да ги поставят наравно с останалите граждани, а не да изпитват затруднения да си платят битовите сметки, лекарствата и стоки от малката потребителска кошница. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Да бъдем на висотата на отговорността, която ни е гласувана от гражданите. През последните 3 г. България преживя втората си най-продължителна политическа криза, която заплашваше националната ни система и да компрометира демократичния процес. Това беше преодоляно с общи усилия, добави Атанасов. Направихме това и така бе създаден кабинет Денков-Габриел. Най-важното решение от миналата сесия е да се създаде редовна изпълнителна власт, за да бъде прекъсната служебната, която твърде дълго продължи. Трябва да си даваме сметка, че новата сесия ще бъде под егидата на местните избори. Трябва да си даваме сметка, че в противоборствата, които ще водим, не трябва да забравяме основата ни задача, подчерта Атанасов.

Костадинов: На път сме да влезем в национална катастрофа

“Един българин Милан Димитров ще бъде съден буквално след няколко часа в Гърция за екстрадиция от САЩ. Никаква помощ и подкрепа не получава от България, управляващите само говорят за власт и постове” това заяви Костадин Костадинов, лидерът на Възраждане.

Костадинов обясни, че Асен Василев и Мария Габриел са се срещнали с американския посланик. “Това е брутална намеса в българските работи и то среща по покана на българска страна. Ще питаме какво се е коментирало на тази среща, ако не получим задоволителен отговор ще пискане отговор от ДАНС”, каза още Костадинов. “Досега в нашата история винаги България е излизала от големи войни с национални катастрофи. Сега сме на път да влезем в национална катастрофа”, поясни лидерът на Възраждане.

Карадайъ: Нужно е да проявим отговорността, която се изисква от нас

В началото на 49-тото Народно събрание ние от ДПС ясно и категорично заявихме, че с това Народно събрание може да се постигне стабилност на държавата в контекста на европейското развитие на страната и войната в Украйна. Необходимо беше да има диалог между институциите, да се определят приоритетите и политиките в интерес на всички български граждани и да се работи за тяхната реализация. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна.

"Днес ние от ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решение на проблемите на хората", добави Карадайъ.

Според него перманентните протести са доказателство за факта, че активността на гражданите, но и освен това действията на държавата са постфактум. "Нужно е да проявим да отговорността, която се изисква от нас. Нужно е не на думи, а претворено в дела да работим за хората и за родината", категоричен е той.

"Спешно трябва да приемем законите по ПВУ и Шенген като започнем със закона за КПКОНПИ. Обществото днес продължава да е разделено по много въпроси, а в същото време с открояващо се мнозинство иска да сме част от ЕС и НАТО, иска да сме демократична и финансово стабилна държава, иска живот по европейски стандарт и всички ние като политически партии имаме отговорност за това, но отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това", подчерта Карадайъ.

Според него местните избори изискват отговорно поведение. Той подчерта, че е крайно време да се осъзнае, че е необходима национална икономика и, че без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция.

"Нека дебатите за промяна на конституцията да бъдат основа за оценка за постиженията на демокрацията за последните 33 години в това число и на българския етнически модел", каза още той.

Нинова: Управляващото мнозинство демонстрира законодателна немощ и правна неграмотност

“49-то НС започна новата есенна сесия на ново място за втори път. Дано да има и нов разум и нова мисъл да се работи в интерес на България, а не както досега в 49-то НС”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Преди три месеца след много преговори, трудни сглобки се създаде правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ с подкрепата на ДПС. С учудване видях признанието на Борисов, което потвърждава нашите думи- това правителство е на дълбоката държава, на личните партийни интереси. ГЕРБ и ПП-ДБ с помощта на Алексей Петров се е съставило правителство. Управляващото мнозинство демонстрира законодателна немощ и правна неграмотност”, каза още Нинова. “Приет закон за съдебната власт влязъл в сила на 11 август, нов такъв внесен на 7 август, закон за домашното насилие, публикувано на 11 август, иначе нов който може да уточни дали можеш да биеш жена си 58 дни, а на 60-тия да спреш, така ли се прави законодателство, така ли се променят закони още непубликувани с нови поправки. Законодателната дейност на това мнозинство представлява правна неграмотност и житейски хаос”, подчерта лидерът на БСП.

Тошко Йорданов: Днес е позорен ден - НС започва в централата на БКП

Днес е един позорен ден от най-новата българска история, защото НС започва работа не в сградата на Народното събрание, а в централата на БКП. Никой в тази страна не нарича тази сграда Народно събрание, всички я наричат Партийния дом, защото тя е точно това. Вие се върнахте у дома си. Тук вие бившите комунисти от ГЕРБ начело с Бойко Борисов, както и вие ПП-ДБ, деца на бившите комунистически велможия на БКП, както и вие БСП, идеологическите наследници на комунистите, тук всички вие сте у дома си. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН от парламентарната трибуна.

"Когато народът измете вашето управление ние ще върнем парламента там където му е мястото - в историческата сграда на НС. Днес е позорен ден, защото едно вредно събрание ще започне отново да работи", добави Йорданов. Той даде и примери за грешни решения на управляващите - "нефелен закон за домашното насилие, вредни поправки в НК, ужасен бюджет", коментира той.

Ако се осъществят "всички брутални поразии, които са замислили, ви пожелавам приятна разходка по българските улици", каза Йорданов. /БГНЕС