Управляващите в Албания с инициатива за отстраняване на президента

Управляващите социалисти в Албания започнаха с реализацията на обявената инициатива за освобождаване на президента Илир Мета. Те започнаха да събират подписи на депутати, а парламентарната група насрочи заседание за понеделник, един ден преди пленарната сесия на парламента.

Въпреки че някои закони, върнати преди това от Мета за преразглеждане, са на дневен ред в сесията, партийни източници казват, че социалистите ще поставят този за уволнението му като допълнителна точка.

„Въз основа на няколко сериозни нарушения на Конституцията от президента Илир Мета, преди и след предизборната кампания, въз основа на член 90, решихме да инициираме процедура за освобождаване на президента на републиката“, гласи съобщението, изпратено от ръководството на парламентарната група към депутати от управляващото мнозинство.

Това става ден след изявлението на техния лидер Еди Рама, че "парламентът ще се занимае с Илир Мета", защото "хората го наказаха и парламентът само ще финализира това чрез уволнение".

Изглежда, че Мета изобщо не е разстроен от казаното от Рама, заявявайки, че дори не мисли да подава оставка до 24 юли 2022 г., когато мандатът му приключва.

Президентът на Албания се избира от парламента с мнозинство от две трети от 140 депутати и може да бъде освободен със същия брой. /БГНЕС