Управляващите предлагат специален прокурор да разследва главния прокурор

Депутатите от ГЕРБ оповестиха нова законодателна инициатива, с която предлагат създаването на нова правна фигура – прокурор, разследващ главния прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

Законодателната инициатива е свързана с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона на съдебната власт, обясни юристът на управляващите Десислава Атанасова, а в нея ще участват и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“.

Процедурата за избора на този специален прокурор е предвидено да започне до 3 месеца след влизането в сила на промените, а право на предложение ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Самият избор пък ще са прави от Пленума на органа на съдебните кадровици.

Атанасова обясни, че в закона ще бъдат заложени редица специални критерии за заемането на тази длъжност.

Колегата ѝ Красимир Ципов пък обясни по какво тази идея за промени в закона е по-различна от тази, оповестена от Министерски съвет в края на миналата година. Първата е тази, че новата правна фигура ще се избира от Пленума, а не Прокурорската колегия, а втората, че евентуалните дела срещу главния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд. „По този начин смятам, че ще отговорим на всички препоръки, които получихме от Европейската комисия и Венецианската комисия, както и ще се съобразим с тълкувателното решение на Конституционния съд“, обясни Ципов. /БГНЕС