УПЦ прекъсна връзките с Русия; масов гроб на украински военни; още тежко оръжие от САЩ

Последните събития от войната в Украйна, обобщени от БГНЕС.

Украинската православна църква прекъсна връзките с Русия

Украинската православна църква (УПЦ) взе решение за своя пълна независимост и автономия. Московският клон на Украинската православна църква заяви, че прекъсва връзките си с Русия заради инвазията й в Украйна, обявявайки "пълна независимост" в исторически ход срещу духовните власти на Русия.

"Не сме съгласни с позицията на Московския патриарх Кирил относно войната", се казва в изявление на църквата, след като проведе събор, посветен на "агресията" на Русия, и обяви "пълна независимост и автономия на Украинската православна църква".

Съборът заяви, че отношенията му с ръководството на Москва са били "сложни или отсъстващи" след обявяването на военното положение в Украйна. Той също така призова както Украйна, така и Русия да "продължат преговорния процес" и да намерят начин да "спрат кръвопролитията".

Масов гроб на украински военни в Мариупол

В паркова зона в Мариупол, близо до бившия стадион "Металург", е открит масов гроб с тела на украински военни. Военнослужещите са загинали през февруари и март тази година, когато тази част на града е била под контрола на украинските войски, съобщи началникът на Републиканското бюро по съдебна медицина към Министерството на здравеопазването на ДНР Дмитрий Калашников.

Според него вече са открити 14 тела, 10 са обработени, а по външни признаци там може би се намират общо до 40 тела на украински войници.

МНС призова Русия да сътрудничи в разследването по Украйна

Русия трябва да сътрудничи на Международния наказателен съд в разследването на предполагаемите военни престъпления, извършени по време на инвазията на Москва в Украйна, заяви прокурорът на трибунала пред АФП.

"Поканата е налице. Вратата ми е отворена и аз също ще продължа да чукам на вратата на Руската федерация", заяви прокурорът на МНС Карим Хан в интервю в базирания в Хага съд. "Ако има обвинения, които Руската федерация има, ако има информация, с която разполага, ако провежда свои собствени разследвания или наказателни преследвания или има информация, която е от значение - да я сподели с нас."

Русия очаква 14 млрд. долара допълнителни приходи от нефт и газ

Русия очаква да получи един трилион рубли допълнителни приходи от нефт и газ през тази година, заяви финансовият министър, като добави, че част от неочакваните приходи ще бъдат изразходвани за офанзивата на Москва в Украйна.

"Очакваме да получим до един трилион рубли (14,4 млрд. долара) допълнителни приходи от нефт и газ, според прогнозата, която разработихме заедно с Министерството на икономическото развитие", заяви финансовият министър Антон Силуанов в коментар, излъчен по държавната телевизия.

Силуанов заяви, че правителството планира да похарчи допълнителните приходи през тази година, а не да ги спестява. Той заяви, че парите ще бъдат изразходвани за "допълнителни плащания" на пенсионерите и семействата с деца и за провеждане на "специалната операция" в Украйна, визирайки настъплението на Москва в прозападната страна.

S&P понижи кредитния рейтинг на Украйна

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings намали кредитния рейтинг на Украйна и обяви, че перспективата е отрицателна поради продължаващите последици от руската инвазия.

Агенцията понижи оценката на дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на Украйна в чуждестранна валута от "B-/B" на "CCC+/C" поради "очакванията за продължителен период на макроикономическа нестабилност в страната".

Още тежко оръжие от САЩ за Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза днес след телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че в Украйна пристига още тежко въоръжение.

„Тежкото оръжие е на върха на дневния ред на Киев и предстоят още доставки“, написа Кулеба в Twitter. /БГНЕС

Категории:

Тагове: