Ураганен вятър с пориви до 100 км/ч в Русенско

Ураганен вятър с пориви до 100 км/ч остави шест села от област Русе без електрозахранване. Две от тях са в община Две могили. Става дума за Баниска и Могилино, а в община Ветово без ток е село Смирненски. Проблеми с електроподаването е имало и в община Бяла. За кратко без ток са останали селата Бистренци, Пет Кладенци и Копривец, като по последни данни там електрозахранването е възобновено. През нощта ток не е имало и в гр. Мартен, но там също е възобновено електроподаването.

От електроразпределителното дружество съобщават и за проблеми с електрозахранването в местностите „Касева чешма“ и „Акациите“ в гр. Русе.

Всички общински пътища, както и тези от републиканската пътна мрежа на територията на област Русе са отворени и проходими при зимни условия за леки и тежкотоварни автомобили. През нощта общо 32 машини на пътно-поддържащите фирми и на Областното пътно управление са обработвали и почиствали пътищата срещу обледяване. Натрупаният сняг е около 1 – 2 см., а само на определени места достига до 5 см. Сред добрите новини е, че поривът на вятъра е отслабнал и в момента той е не повече от 20 м/с или 72 км/ч. От Метеорологичната обсерватория в Русе предупреждават, че поради ниските температури е възможно на места да се образува тънка покривка от лед. Очаква се и застудяване, като през следващата седмица температурите може да паднат до -10 градуса.

От дежурните по общините става ясно, че няма проблеми с водоснабдяването, както и прекъснати телекомуникации в региона. /БГНЕС

Тагове: