Ураганният вятър продължава, на места до 30-35 m/s

И в четвъртък ще се задържи много ветровито, по северните склонове на планините с особено силен и поривист южен вятър – фьон. Облачността ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали, предаде репортер на БГНЕС.

5 области са с червен код за ураганен вятър – Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска. Там ще духа бурен, поривист южен вятър - фьон с пориви в южните части от областите 30-35 m/s. 11 екипa са мобилизирани в столицата, вече има и подадени сигнали за паднали клони и дървета. Няма данни за пострадали. През изминалата нощ пожарникарите се отзоваха на други 9 сигнала. Три от тях за дървета, а шест за покривни конструкции. Всички сигнали за основно за южните квартали на столицата. Към 8 ч. сигналите вече са общо 510 в Софийско, като 125 от тях са за паднали клони, ламарини, дървета, билборди.

7 области са с оранжев код отново заради силен вятър – Видинска, София град, София област, Търговищка, Разградска, Хасковска, Кърджалийска. В тези области вятърът ще бъде с пориви до до 29 m/s. В останалата част от страна е обявен жълт код за силен вятър с пориви 19-24 m/s.

Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9° и 14°, максималните – между 16° и 21°, в районите със силен фьон и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.

В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще бъде ветровито със силен до бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. /БГНЕС