Урсула фон дер Лайен: Днес ЕК дава зелена светлина на плана на България

Днес Европейската комисия дава зелена светлина на плана за възстановяване и развитие на България. Това е изключителен план, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция в Министерски съвет с премиера Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Планът за възстановяване е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България, заяви в началото на изказването си премиерът Кирил Петков, след което даде думата на председателя на ЕК.

Актуализираният План за възстановяване и развитие включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. За целта България ще получи над 12 млрд. лева европейско финансиране.

Почти 60% от плана подкрепя зеления преход. Това е важно и добре дошло, защото имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност, заяви фон дер Лайен.

По думите ѝ българският план отговаря на много сериозни изисквания и условия. Той съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства.

Подкрепата към най-уязвите също е много важна тема, отбеляза фон дер Лайен и подчерта широките антикорупционни мерки.

Очаква ни много работа и ЕК винаги ще ви подкрепя, бе категорична председателят на Комисията, която определи българският план като един от най-амбициозните, одобряван от ЕК що се отнася до зеления пакт.

Фон дер Лайен изказа благодарността си към правителството и българския народ за оказаната подкрепа към бягащите от войната украинци.

Важно е да мобилизираме всички усилия, за да помогнем на бежанците и всички, които са разселени, заяви още председателят на ЕК.

Искаме целият свят да даде обещание за солидарност към украинските бежанци. Това ще стане на онлайн събитие в събота с канадския премиер Джъстин Трюдо, обяви Урсула фон дер Лайен, след което връчи официално оценката на ЕК за Плана за възстановяване и развитие на премиера Кирил Петков. /БГНЕС