Урсула фон дер Лайен предпочита Илиана Иванова за еврокомисар

Урсула фон дер Лайен предпочита Илиана Иванова за еврокомисар. От ЕК съобщиха, че вчера фон дер Лайен е разговаряла с двамата наши кандидати Илиана Иванова и Даниел Лорер и предпочита кандидатурата на Илиана Иванова. Българката ще наследи част от ресора на Мария Габриел и отново ще се занимава с иновации, научни изследвания, младежта и образованието, ако бъде одобрена и от Европейския парламент. Фон дер Лайен е казала, че и двамата кандидати са били добре подготвени, но все пак опитът на Илиана Иванова в Европейската Сметна палата, а и преди това като евродепутат е повлиял на избора на председателя на ЕК.


До момента Иванова бе председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език. /БГНЕС