Урсула фон дер Лайен заплашена от вот на недоверие

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен може да се изправи пред вот на недоверие.

Европейският парламент призова за вот на недоверие към Фон дер Лайен, обвинявайки я, че е дала зелена светлина на плана за възстановяване на Полша, въпреки че Варшава не е спазила принципите на правовата държава. По-специално, трима членове на групата на либералите в Европейския парламент "Обнови Европа" призовават за вот на недоверие срещу ръководителя на Комисията.

За да се подложи на гласуване текстът на предложението за вот на недоверие, който носи подписите на холандката Софи ин‘т Велд, бившия белгийски министър-председател Ги Верхофстад и испанския евродепутат Луис Гарикано, заместник-председател на групата "Обнови Европа", то ще трябва да се подпише от една десета от членовете на ЕП (т.е. 70 подписа).

"Ако председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен продължи да отказва да прилага сериозно правилата за обвързаност с условия относно върховенството на закона, които имат за цел да поставят изплащането на европейски средства в зависимост от стриктното спазване на основните права от страна на държавите-членки, "ние ще оттеглим подкрепата си", заяви Верхофстад.

В сряда Комисията даде зелена светлина на полския план за възстановяване на стойност 35,4 млрд. евро , който беше замразен за повече от година поради нарушения на принципите на върховенството на закона - особено на независимостта на съдебната система - от страна на Варшава.

Тримата лидери на „Обнови Европа“ обаче смятат, че съобщенията на Варшава са недостатъчни, включително отмяната на временното отстраняване на съдия и гласуването в полския парламент за премахване на дисциплинарната камара, която трябва да контролира съдиите, което проправи пътя на Брюксел да даде зелена светлина.

Условията, поискани от Комисията, "не отговарят на изискванията на Съда на Европейския съюз (СЕС) и не са в отговор на отказа на полските власти да признаят върховенството на правото на ЕС", а Варшава "не показва намерение да възстанови напълно независимостта на съдебната власт", критикува Софи ин'т Велд и обвинява г-жа фон дер Лайен, че е "създала голям политически проблем".

По време на гласуването в Комисията двама от нейните изпълнителни председатели , датчанката Маргарет Вестагер ("Обнови Европа") и холандецът Франс Тимерманс ("Социалдемократи"), се противопоставиха на одобряването на полския план за възстановяване.

"Комисията е наясно, че решенията, обявени от полските власти, са чисто козметични", пише Ги Верхофстадт в писмо до своята политическа група.

За да бъде одобрено от Европейския парламент, предложението за вот на недоверие трябва да получи две трети от гласовете на присъстващите евродепутати. /БГНЕС, АФП