Усик свали Джошуа от трона след категорична победа

Украинецът Александър Усик е новият световен шампион в тежка категория, след като победи досегашния носител на три от поясите Антъни Джошуа с единодушно решение в сблъсъка им в Лондон. Пред 65 хиляди зрители в Тотнъм Хотспър Стейдиъм Усик категорично надигра именития си съперник в 12 рунда, за да получи гласа и на тримата съдии: 117-112, 116-112, 115-113. За Джошуа това бе втора загуба на професионалния ринг след поражението от Анди Руис преди две години, като той ще се опита да си върне поясите на IBF, WBO и WBA в реванша с Усик.

Усик бе по-добрият боксьор в Лондон

Около непобедения до момента Усик имаше въпросителни дали той ще има мощта да се противопостави на най-добрите в тежка категория, след като стана шампион в полутежка, а на кантара в петък бе 100 килограма, близо 9 по-малко от съперника си. 34-годишният украинец обаче демонстрира изключителните си боксови качества и доминираше над Ей Джей, като не се притесняваше да влиза и в близка размяна на удари. Усик нанесе много тежки удари на Джошуа, като почти го свали в 7-ия и 12-ия рунд, а британецът имаше сериозни поражения по лицето си след края на двубоя. Неговият промоутър Еди Хърн разкри, че Джошуа ще трябва да посети болница, за да стане ясно дали има фрактура на очната орбита.

Самият Джошуа слезе от ринга веднага след решението на съдиите, като после направи кратко изказване в социалните мрежи: "Бъди позитивен, дори когато светът се срива пред теб. Лондон, обичам ви и ви благодаря", написа Ей Джей в Туитър. Еди Хърн увери, че неговият боксьор ще направи всичко по силите си, за да бъде по-добър в реванша. "Той ще мисли само и единствено за Александър Усик. Ще си мисли как може да се подобри, както може да го победи. Той е вманиачен в това да се подобрява. Антъни Джошуа има много по-голям потенциал, но ще трябва да се представи много по-добре, ако иска да спечели реванша", заяви Хърн.

За Усик това бе 19-та поредна победа в професионалния бокс, като той има сериозни успехи и като аматьор, включително злато от Купа Странджа през 2008 година и титла от Олимпийските игри четири години по-късно, когато побеждава Тервел Пулев на полуфиналите по пътя си към златния медал в Лондон. /БГНЕС