Усик удари Джошуа и в реванша и защити поясите си в тежка категория

Украинският боксьор Олександър Усик спечели реванша си с Антъни Джошуа с неединодушно съдийско решение в Саудитска Арабия, като си осигури потенциален сблъсък за абсолютната световна титла в тежка категория с британеца Тайсън Фюри. Бившият първенец на планетата в полутежка категория, който се справи с носителя на поясите в Лондон миналата година, се изправи срещу подобрена версия на Ей Джей, но отново го надигра тактически в едва четвъртия си мач в тежката категория.

Усик (л) отново повали Джошуа (д).

Усик, който е вече непобеден на на професионалния ринг с баланс 20-0, моментално се насочи към Фюри, който обяви оттеглянето си от бокса по-рано през месеца, но намекна за желанието си да поднови своята боксова кариера. Успех над „Циганския крал“ ще обедини всички четири пояса в тежката категория – IBF, WBO, WBA и WBC. „Сигурен съм, че Тайсън Фюри все още не се е оттеглил. Убеден съм, че той иска да се бие с мен. Аз искам да се бия с него. Ако не се бия с Тайсън Фюри, няма да се бия с никой. Посвещавам тази победа на моята страна, семейство, екип и всички военни, които защитават родината ми“, каза той пред 12 000 на „Кинг Абдулах Спортс Сити Сентър“ в Джеда.

Джошуа, от своя страна, бе видимо разочарован от неуспешния опит да си върне коланите, като си позволи дори да използва няколко нецензурни думи пред консервативната публика в саудитския град. „Просто говорих от сърцето си. Беше толкова трудно. Виждате как Ей Джей се сдържа, опитвам се да го правя за мен и моя щаб, да работя усилено. Трябваше да спечеля. Адаптирах се, направих промяната, която беше нужна, за да бъда по-конкурентен. Не беше достатъчно, но оставих всичко от себе си в залата. Ако бях оставил всичко от себе си и на ринга, щях да спечеля“, коментира британецът.

За Джошуа това бе трето поражение на професионалния ринг след първото от Усик миналата година и това от мексиканеца Анди Руис. А сблъсъкът между него и украинеца започна по негов вкус, след като колебливият в първия сблъсък британец бе по-ранният агресор в началните два рунда. Силно дясно кроше на Джошуа намери Усик в третия рунд, като украинецът имаше своите проблеми, но се завърна със серия от светкавични комбинации. Усик пое контрола върху събитията в заключителните етапи на мача, докато съперникът му отчаяно търсеше да го свали на земята. В крайна сметка това не се случи и така украинският номер 1 в тежката категория триумфира със 113-115, 115-113 и 116-112 в картите на съдиите. /БГНЕС