Уудс започна кампанията си за шеста титла на Мастърса

Тайгър Уудс стартира кампанията си за шеста титла на Мастърса, с която да се изравни с рекордьора Джак Никлаус, 14 месеца след тежкия инцидент на пътя, който го остави със сериозни травми и наранявания, най-вече в областта на десния крак.

46-годишният американец, който се свлече до 973-о място в световната ранглиста, каза във вторник, че според него играта му е достатъчно добра, за да спечели 16-и Мейджър в кариерата си. Същевременно обаче Уудс призна, че оперираният му десен крак крие големи неизвестности в първия му голям турнир от 17 месеца насам на игрището Огъста Нешънъл в щата Джорджия. „72 дупки са дълъг път и ще бъде трудно предизвикателство, което чакам с нетърпение“.

Тайгър Уудс.

По-рано през деня, стартът бе отложен с половин час заради гръмотевични бури. Самият Уудс не остана доволен от откриващия си драйв. Докато американецът даде начало на кръга си, двама играчи – ирландският ветеран Падриг Харингтън и аматьорът Остин Грийсър, бяха на -1 след девет дупки.

Кампанията на Уудс за 16-а титла от Мейджърите идва 25 години, след като той утвърди статута си на суперзвезда, за да се превърне в най-младия шампион на Мастърс, печелейки първата от 15-те си големи трофея до момента в кариерата. Той стартира до бившия шампионна Бритиш Оупън Луис Остхуйзен от Южна Африка и чилиеца Хоакин Ниман, който все още не беше роден, когато Уудс триумфира с първата си корона в Огъста през 1997. Ниман е един от редицата млади голфъри, чиито кариери са повлияни от Уудс.

25-годишният Скоти Шефлър пристигна в Огъста катономер 1 в световната ранглиста, след като спечели три титли от Американската професионална голф асоциация в рамките на два месеца. 27-годишният шампион на Ю Ес Оупън Джон Рам от Испания може да си върне първото място, което предаде на Шефлър, с първи триумф на Мастърса – той е един от петимата играчи, които могат да свалят американеца от върха тази седмица, заедно с шампиона на Бритиш Оупън Колин Морикава, победителя във ФедЕкс Къп Патрик Кантли, изгряващата норвежка звезда Виктор Ховланд и австралиеца Камерън Смит.

Четирикратният шампион в Мейджърите Рори МакИлрой ще се опита за осми път да направи кариерен Голям шлем с триумф на Мастърса, докато действащият шампион ХидекиМацуяма от Япония се бори с физически проблеми в опит да се присъедини към Никлаус, Ник Фалдо и Уудс като единствените голфъри с последователни титли от най-престижната голф надпревара в света.

По-рано, почетните титуляри Джак Никлаус, Гари Плейър и новобранецът Том Уотсън направиха първи удари на церемонията по откриване на 86-то издание на най-престижната голф надпревара Мастърс в Огъста Нешънъл.

Зрители се събраха около първия тий, за да видят отблизо бившите шампиони на турнира. 82-годишният Никлаус е рекордьор с шест трофея от съревнованието, докато 72-годишният му сънародник Уотсън на два пъти облече зеленото яке. 86-годишният Плейър е трикратен победител в надпреварата.

От ляво на дясно: Том Уотсън, Джак Никлаус, Фред Ридли и Гари Плейър.

Именно той бе първи, последван от Никлаус и Уотсън, който прие поканата да участва в откриването тази година. И тримата получиха големи овации от публиката. Впоследствие легендите се прегърнаха и си направиха снимки.

Дълги години редом до Никлаус и Плейър бе починалият Арнолд Палмър, а миналата година в церемонията по откриването участва отишлият си Лий Елдър – първият тъмнокож играч, участвал на Мастърс. /БГНЕС