Увеличават противоепидемичната обстановка с 3 месеца

Увеличава се противоепидемичната обстановка с три месеца. Имаме ръст на броя на заразените и броя на хоспитализациите. Срокът се обосновава с това, че средната продължителност на една пандемична вълна е около 2 месеца и половина.

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров след заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Този срок е гаранция за сигурност и прилагане на противоепидемични мерки както и мерки за граничен контрол, добави Кацаров.

Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че ще дадем убежище на до 70 афганистански граждани заедно с техните семейства. Тези граждани са работили в българското посолство в Кабул, заедно с българските контингенти на терен, каза още Янев.

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков пък съобщи, че утре до обяд ще бъдат качени насоките за действие в епидемична среда в предучилищната и училищната мрежа. Имаме пълно съгласие на всички отговорни страни. Има най-различни искания в обществото, но наше задължение като институция е дадем правилния баланс, при който имаме максимално присъствено обучение и минимален риск за здравето на учителите и учениците, добави Денков.

Внасяме промени в закона за висшето образование, съобщи още той – това е възможността за съвместно обучение на студенти от няколко ВУЗ-за в нерегулирани професии. Втората група мерки е свързана с проектните докторанти с финансиране от европейски проекти или фирми, които да могат да бъдат назначавани с конкурси по всяко време на годината и със заплащане по трудов договор, което също към момента не е възможно, добави Денков. В мерките е търсен баланс между максимално присъствие на учениците и риска за учениците и учителите, повтори министърът. /БГНЕС