Увеличението на пенсиите влиза за окончателно гласуване в НС

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 10% плюс 60 лева добавка влиза за окончателно гласуване в пленарната зала. Процедурата е в рамките на актуализацията на бюджета.

След като депутатите обсъдят на второ четене парите за пенсии и за здраве в пленарната зала, парламентарната комисия по бюджет и финанси ще продължи работата си по държавния бюджет.

До късно снощи депутатите работиха по различните предложения, но заради необходимостта от допълнителни изчисления, оставиха гласуванията за днес.

Ако бъде окончателно одобрено в пленарната зала, от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 10% плюс 60-левовата Covid добавка. Така минималната пенсия трябва да стане 467 лева, а максималната - 2000 лева.

Заради гласуването на текстовете в последния момент получаването на средствата може да се забави, заяви социалният министър Георги Гьоков.

От 1 октомври предстои ново преизчисляване, с което над 700 000 души могат да получат по-висока пенсия. Таванът от тази дата ще се покачи до 3400 лева, колкото в момента е и максималният осигурителен праг.

Средствата обаче трябва да бъдат осигурени чрез трансфер от държавния бюджет, който вчера, след близо 12-часово заседание на ресорната комисия, не бе одобрен в цялост, а работата по него ще продължи след парламентарното заседание. На него бе одобрена нулевата ДДС ставка за хляб, но бяха отхвърлени предложенията за намаляването ѝ за зеленчуци, плодове и месо.

"790 милиона на годишна база струва това предложение специално за земеделските производители. Що се отнася до животновъдите, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители", заяви вицепремиерът Асен Василев.

Не бяха одобрени повече пари за Агенцията за борба с градушките.

По-високите акцизи върху тютюневите изделия не получиха подкрепа, което означава, че те не би трябвало да поскъпват до края на годината по линия на този вид облагане.

Гласуването на държавния бюджет е предвидено за сряда. /БГНЕС