Узбекистан привлича чужди инвестиции заради правителствените реформи

Узбекистанските стартъпи в областта на финансовите технологии, електронната търговия и софтуера се възползват от нарастващия брой чуждестранни инвестиции благодарение на стратегиите за зелена икономика, приватизацията на узбекските банки и законите за публично-частното партньорство.


Международните инвестиции в Узбекистан са се увеличили десетократно през последните шест години. Обширните правителствени реформи, които започнаха през 2017 г., отвориха икономиката и привличат чуждестранен капитал в централноазиатската страна, а броят на инвеститорите, които ги забелязват, нараства.

Американско-узбекистанското съвместно предприятие Silverleafe отглежда памук в Джизакската област, североизточно от Самарканд. Целият процес от засяването до прибирането на реколтата е 100 % автоматизиран.

Тази година Silverleafe въвежда нова технология в Узбекистан, която ще осигури цифров отпечатък за проследяване и проследяване на машинно събрания памук, като цялото оборудване е внесено от САЩ.

"Това е GPS, който държи трактора онлайн, така че имаме автоматично проследяване, свързано със сателитната система, и това е с точност до един-два сантиметра", казва Дан Патерсън, генерален директор на Silverleafe International, посочвайки екран, на който се вижда как се следи работата на машините.

"Тези жълти куполи отгоре са много важна част от прецизното и цифровото земеделие. Можем да събираме информация, да проверяваме информацията за реколтата си и да я изпращаме към сателит, да проследяваме полето за прибиране на памука", обясни Патерсън.

Директорът е поканен в Узбекистан през 2018 г. от президента Шавкат Мирзийоев, за да модернизира селското стопанство и да участва в тези реформи. Като цяло Silverleafe е инвестирала в Узбекистан приблизително 40 млн. щатски долара.

"Хората искат да видят дали реформите са реални, или са само политически речи, но аз мога да ви кажа, след като съм тук през последните пет години: реформите са реални", допълва Патерсън.

"Те създават инфраструктурата и средата, в която чуждестранният капитал да дойде и да се възползва от природните ресурси или от пазара на труда, където 60% от населението е под 30 години, така че това е чудесна възможност, когато се оглеждате демографски по света къде да преместите бизнеса си и да направите бъдещи инвестиции", добави Патерсън.

През последните пет години Европейската банка за възстановяване и развитие е отделила над 3 млрд. евро за ключови сектори в узбекската икономика, които са разпределени в 100 проекта, а инвестираната сума всяка година надхвърля предходната.

Устойчивата енергия е основен приоритет. ЕБВР отпусна заем за една от първите частни соларни централи в Узбекистан. През последните три години страната е водещ получател на финансиране от ЕБВР в Централна Азия и планът е да се инвестира още повече.

Реформите в закона за публично-частното партньорство, стратегията на Узбекистан за зелена икономика до 2030 г. и приватизацията на държавните банки са все причини инвестициите да се увеличават, както обясни Алкис Дракинос, директор на подразделението на ЕБВР в Узбекистан: "Всички тези реформи изпращат мощен сигнал към международните инвеститори за потенциала на Узбекистан, както и за неговия апетит и ангажираност с реформите".

Технологичната сцена в Узбекистан вече е много привлекателна за чуждестранните инвеститори. Базираната в Лондон инвестиционна компания Sturgeon Capital беше първата, която инвестира в стартъпи и цифрова инфраструктура в Узбекистан чрез специален фонд на стойност 22,65 млн. евро, създаден през 2020 г.

"Трите области, върху които се фокусираме, са: първо, финтех; второ, пазари, обикновено пазари за електронна търговия, и софтуер. Откакто сме инвестирали, средно за този период приходите на тези компании са нараснали почти три пъти и смятаме, че има още дълъг път", увери Киян Зандийех, главен инвестиционен директор на Sturgeon Capital.

BILLZ е първият узбекски стартъп, който получи инвестиция от Sturgeon Capital.

Тази компания създава софтуер, който подпомага управлението и развитието на бизнеса с търговия на дребно. Тя вече е разширила дейността си в четири държави и е привлякла още инвеститори.

"Преди пет години ни беше много трудно да намерим инвеститори и този процес отне много време, просто защото такива нямаше. Сега е много по-лесно да се намери финансиране, а и потенциалните оферти са много по-големи, отколкото преди пет години. Всичко това ни дава възможности за бъдещо мащабиране и развитие", заяви Рустам Хамдамов, съосновател и главен изпълнителен директор на BILLZ.

Безвизовото пътуване, по-ниските данъци и нарастващото образователно ниво на местното население са все причини, поради които човек може да иска да привлече чуждестранен капитал. Обемът на чуждестранните инвестиции в Узбекистан се е увеличил значително през последните години, а държавата има за цел да привлече над 100 млрд. евро през следващите четири години.

Според Лазиз Кудратов, министър на инвестициите, промишлеността и търговията в Узбекистан, правителството иска да направи бизнес средата и инвестиционния климат в страната още по-привлекателни.

"Най-важното за нас е да гарантираме качеството на инвестициите, за да осигурим устойчиво, дългосрочно развитие на икономиката на Узбекистан и да я направим конкурентоспособна", каза той пред Евронюз./БГНЕС

--------------------------------------------------------------------

Галина Полонская, Евронюз