В 125 СУ децата не носят тежките раници, учат с помощта на Chromebook

За децата всяко устройство в ръцете им е добре дошло, заяви в интервю пред БГНЕС директорът на 125 СУ "Боян Пенев" Венелина Николова.

В 125 училище децата не носят тежки ученически раници, а разчитат на Chromebook, според директорката родителите също приветстват метода. Устройствата са на училището, учениците единствено трябва да се грижат за тях и да носят в раницата си малък лаптоп. Устройството не е сложно за използване, това е бъдещето, казва директорката.

Въпреки всички усилия: Раниците на учениците до 6-ти клас тежат повече от разрешеното

Николова обясни, че с пандемията дигитализацията в училищата е навлязла доста интензивно, но тяхното училище отдавна работи по отношение на дигитализацията. Тя каза, че още през 2019 г. са закупили свой профил в Google, както и свой акаунт и са направили облачна система, в която учителите споделят различни свои разработки.

"След като се случи пандемията и се наложи да се обучаваме в електронна среда, нещата се случиха още по-интензивно. Нашите партньори, с които получихме тази облачна система работят по един проект наречен "1 към 1". Този проект е точно такъв - електронни устройства да заменят учебниците и тетрадките на учениците в училищата.

Ние се включихме в този проект, обучихме учителите да работят и закупихме устройства. Наше решение винаги е да финансираме това, което правим. Закупуването на част от тези устройства е финансирано от училището, а част от тях са закупени по една програма на Министерство на образованието за равен достъп до училищно образование в условия на кризи", обясни тя и добави, че Столична община е била партньор в този проект и е финансирала част от обучението на учениците.

Директорът на 125 СУ "Боян Пенев" подчерта, че те не използват моделът "1 към 1" при малките ученици, но го използват при първи гимназиален етап – учениците от 8 до 10 клас, защото смятат, че за малките е още рано.

Николова обясни, че когато се закупи един хартиен учебник издателствата предлагат и неговия електронен вариант, учениците получават код за достъп и те имат учебника на своя компютър и не е необходимо да го носят в раницата си.

Учителите също не срещат затруднения при работата с устройствата. В платформата Google work education учителят може да зададе предварително задачите за работа в час, както и домашните работи.

По проекта "1 към 1" работят доста училища в България, около 100 – началото е положено в пловдивско училище, но и в София има доста училища. "При нас различното е, че устройствата са на училището, родителите не са ги финансирали, учениците получават своите устройства безплатно, единствено трябва да се грижат за тях", каза директорът на 125 СУ "Боян Пенев".

По думите на Николова този модел на работа е изключително добър. "Ние живеем в 21 век, нещата се развиват и трябва да се развиваме и ние в посока на дигитализация. Мисля, че е удачно, но си мисля, че издателствата трябва да бъдат малко по-гъвкави - биха могли да предлагат само електронни варианти на учебници и да не бъдат на тези цени, на които са хартиените. Цените на учебниците са изключително високи. Раниците на децата са тежки. Хартията е изключително скъпа и много тежка”, каза още Николова. /БГНЕС