В 38% от предприятията в ЕС има опасни химични елементи

Канцерогените, вредните пари и прах са основните причинители на смъртоносните професионални заболявания в ЕС. Това отчете социалният министър Бисер Петков по време на конференция в София в рамките на европейска кампания за здравословните работни места, предаде репортер на БГНЕС.

Според проучване Европейската агенция по здраве при работа в 38% от предприятията в ЕС присъстват опасни химични елементи.

При анкетата 18% от работниците съобщават, че са в контакти с тях при една четвърт от работния процес. Други 15% от анкетираните са заявили, че дишат дим, вредни пари или прах на работното място.

Всяка година 53% от смъртните случаи, свързани с професията се дължат на ракови заболявания. Според направените оценки общият брой на хората в ЕС, които развиват ракови заболявания годишно надхвърля 120 000 души. Всяка година заради тези заболявания 80 000 умират.

„След публикуването на тези цифри Европейската комисия постави борбата с професионалния рак като един от основните си приоритети“, съобщи министърът.

За да се подобрят условията се предприемат редица законодателни мерки, както и се провеждат десетки кампании в страните членки. България стриктно следва регламентите на Брюксел и е привела промените за по-безопасна среда на работното място, уверява Петков. /БГНЕС