В 69 пункта ще се прилага педиатрична ваксина за деца от 5 до 11 години

Всички ваксини, които се одобряват от ЕК за приложение в България, минават през всички необходими етапи за доказване на пълна безопасност и ефективност.

Особеното при ваксините за деца е, че те наистина са педиатрични, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

Доц. Кунчев обясни в подробности:

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата трябва да се групират така, че когато се съберат 10, да се използва флакон. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове.

Към момента 68 са пунктовете в страната, където ще се прилага педиатричната ваксина. Те са базирани в областните градове. В хода на пресконференцията началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова поясни, че пунктовете ще са 69.

Пунктовете извън областните центрове, където ще се прилага ваксината за деца, са: Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявана, Троят, Лом, Велинград, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

Ваксината е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена и разликата е, че тя съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество.

Тези ваксини могат да бъдат съхранявани по-дълго време, както в хладилни условия, така и когато вече са в пунктовете. 10 седмици е времето за съхраняване след размразяване, обясни още доц. Кунчев.

Той съобщи, че за момента не се обсъжда бурстерна доза за ваксините, които ще се прилагат за деца от 5 до 11 години.

Важното е, че родителите ще получат на място консултация – за очаквани реакции, които са същите като при възрастни – втрисане, лека температура, мускулни болки в зоната на убождане.

Информирано съгласие ще се изисква само от родителя, който заведе детето си в пункта, а не и от двамата родители.

Данните за ефикасност показват 91% ефикасност, съобщи от своя страна директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

В момента има излишък на ваксини в България. Именно за това трябва изключително прагматично да се подхожда при заявка за доставка, подчерта Кирилов по отношение одобрената от Европейския орган за контрол на лекарствата (ЕМА) ваксината срещу Covid-19 на базираната в САЩ компания Novavax. /БГНЕС