В Австралия възстановиха две трети от "осмото чудо на света"

Коралите в Големия бариерен риф в Австралия, често наричан „8-то чудо на света“, успяха да се възстановят до 36-годишни нива. Това се посочва в изследване на Австралийския институт по морски науки (AIMS), на което се позовава местни и чужди медии.

Досега две трети от рифа са възстановени. През последните пет години средното покритие от твърди корали в северната част на рифа е нараснало от 13 на 36 процента. През 2022 г. покритието в централен район нараства до 33 процента. Учените отбелязват, че въпреки окаяното състояние, коралите не са загубили способността си да се регенерират.

В същото време рифът остава уязвим поради изменението на климата, коралите продължават масово да се избелват. В южната част на рифа, който обикновено има по-високо покритие от твърди корали в сравнение с други региони, покритието е намаляло с 4 процента спрямо 2021 г.

През януари Австралия намери начин да спаси Големия бариерен риф. Властите на страната са отпуснали милиард долара - парите трябва да отидат за подобряване на качеството на водата в местообитанието на рифа.

Големият бариерен риф е най-масивната жива структура в света. Дължината му е 2500 километра. Рифът страда от дълго време поради хищните морски звезди и глобалното затопляне, което предизвика повишаване на температурите в Тихия океан. Избледняването на коралите се свързва от учените с периоди на необичайна топлина. /БГНЕС