В Австрия отвориха първите избирателни секции за парламентарните избори

Първите избирателни секции на парламентарните избори отвориха в Австрия, съобщава РИА Новости.

Някои от тях започнаха да работят в 6:00 часа, други ще започнат в 10:00 часа, когато отделни пунктове вече ще затварят. Властите на републиката официално разрешават на общините и градовете самостоятелно да определят работното време на пунктовете. Очаква се обаче до 17 ч. всички участъци вече да бъдат затворени и преброяването на гласовете да започне.

В състава на Националния съвет (долната камара на парламента) влизат 183 депутати, които се избират само по партийни листи. Кандидат за място в парламента трябва да преодолее прага от 4%.

Според прогнозите Австрийската народна партия (АНП), начело със Себастиан Курц, който се очаква отново да заеме поста канцлер, води с 33-34 % от гласовете. Също така в парламента се очаква да влязат Социалдемократическата партия на Австрия (22%), Австрийската партия на свободата (АПС) с 20%, Дяснолибералната NEOS (8%) и „Зелените“ (13%).

В републиката на този ден всички граждани над 16-годишна възраст или според последните оценки на Министерството на вътрешните работи 6 696 996 души ще могат да упражнят правото си на глас. /БГНЕС