В БАБХ предстоят структурни промени

В Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) предстоят сериозни структурни и организационни промени, а освобождаването на досегашният ѝ председател Дамян Илиев е началото на тези промени. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде кореспондентът на БГНЕС от Лясковец.

На 24 септември проф. Паскал Желязков бе назначен за изпълнителен директор на БАБХ на мястото на Дамян Илиев.

„Това е началото на промени, които предстоят в Българската агенция за безопасност на храните - като структура, като отговорности, като права, задължения, а и всичко, което ще бъде регламентирано с нормативна уредба като ветеринарно-медицинска дейност, здравеопазване на животните и храните. Д-р Дамян Илиев като експерт, повярвайте ми, е един от хората, които имат влияние в България и света!“, каза Танева.

Според нея мярката, която касае финансирането на къщи за гости, не е с толкова нарушения.

„Предвид темата на деня, която беше, че това е тотално провалена мярка, да - оказа се, че тя е с най-много нарушения, но те не са тотално или значително повече отколкото има регистрирани нарушения в други държави!, каза Танева и допълни, че за следващия програмен период 2021- 2027 все още не е ясно дали тази мярка ще е включена в селската програма.

„Да, ние предадохме всичко на прокуратурата, по мой спомен това са 15 или 17 бенефициенти, на които след нашите проверки следва субсидията им да стане на 100 процента изискуема", заяви Танева.

Тя добави, че през следващия програмен период 2021–2027 бюджетът на програмата ще бъде намален с 15%. /БГНЕС