В Белия дом обсъждат нови антируски санкции заради Буча

Служители в Белия дом обсъдиха възможността за въвеждане на нови антируски ограничения в светлината на твърденията на Киев за събитията в украинското селище Буча, Киевска област, съобщи в неделя вестник The Washington Post.

Според източници на изданието служителите на администрацията на Байдън „обсъждали засилване на кампанията за санкции срещу Русия“. Изданието посочва, че "все още няма яснота" относно потенциалните ограничителни мерки от Вашингтон, но по-рано американски официални лица обсъдиха възможността за налагане на "вторични санкции", които да бъдат наложени на държави, които продължават да търгуват с Русия.

Според изданието американската администрация може да въведе и нови ограничения за минната индустрия, транспортния и финансовия сектор. В статията се отбелязва, че говорим за „предварителни планове“, „не са взети окончателни решения“.

В статията се цитира говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, който казва: „Ще продължим да оказваме натиск, докато Кремъл не отстъпи, но няма да обявяваме конкретни санкции“. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в неделя по CNN, че властите на САЩ редовно се консултират със съюзниците относно въвеждането на нови ограничения срещу Русия, но отчитат необходимостта да се гарантира, че страните от ЕС няма да загубят необходимите им енергийни ресурси. /БГНЕС