В Благоевград предпочитат изкуствената елха, но ценителите купуват жива

Благоевградчани предпочитат за Коледа изкуствената елха, по простата причина, че може да се използва всяка година, но ценителите си искат живото, ухаещото на природа коледна дърво, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Естествената елха е по-хубава от изкуствената, защото е жива и мирише хубаво, купуват се обикновено от най-малките с цена 15 лв., обяснява Станой, който продава елхи на кооперативния пазар в Благоевград.

„Благоевградчани предпочитат естествените елхи-смърч, или ела, к- ато я вкараш в дома - замирише на природа, от години няма повишение на цените, те са от 10 до 20 лв., всяко горско стопанство има определен брой за подбор”, обяснява Георги Гергьовски, който предлага елхи за продан.

Отрязаните за Коледа са саморасли и трябва да се отрежат и внесат коледния дух у дома. А съдбата им след месец у дома е ясна - горят се или изхвърлят.

Югозападното горско предприятие предлага традиционни за празниците елхи с корени, които са с пръст. След празниците те могат да се засадят отново пред дома.

Изкуствените елхи са предпочитани от значително по-голям брой хора, тъй като са универсални - могат да се използват многократно. Един месец украсени и на почит в дома, след това 11 месеца в мазето или забутани в някой шкаф.

Цените на изкуствените елхи в големите търговски вериги в Благоевград са от 18 до 600 лв., според височината и обема им, и то без украсата-лампи, свещички, камбанки, играчки, гирлянди и т.н.

В магазините, предлагащи евтини стоки, цените са по-приемливи, и за това там оборотът е по-голям.

Почитателите на изкуствените елхи се ръководят от принципа „аз дърво не режа”.

Вече втора нова година елхата пред община Благоевград също е изкуствена, заменила традиционната 20-метрова, сечена и от м. Бодрост, но с пръст и корени, за да бъде засадена наново./БГНЕС