В Дания се провеждат необичайни концерти класическа музика

От началото на пандемията са се състояли малко концерти пред публика. Кравите във ферма в Дания бяха сред щастливците, имали възможност да се насладят на концерт класическа музика.

Облечени официално като за концерт в зала, членовете на оркестър, ръководен от британския виолончелист Джейкъб Шоу, изнасят седмица след седмица концерт пред публика в разгара на пандемията, съобщава порталът Classic FM.

Сцената им е малко необичайна: покрита е със слама, сценографията се състои от бали сено, а залата, в която свирят, е плевня, в която публиката са кравите.

„Класическата музика е много полезна за хората. Помага ни да се отпуснем и кравите разбират дали сме отпуснати или не. Подобна музика може да накара и кравите да се чувстват добре “, сподели за Ню Йорк Таймс животновъдът Могенс Хаугард.

Джейкъб Шоу и музиканти от Скандинавското училище по виолончело в Дания изпълняват редовно концерти пред необичайната публика.

Когато Шоу открива, че близо до училището има ферма, в която се отглеждат крави, той съзира възможност за провеждане на концерти. Скоро след като се запознава с Могенс и Луис Хаугард, той се договаря със съседите по всички въпроси.

От ноември 2020 г. кравите се радват на ежедневни серенади през високоговорител, от който долитат звуците на шедьоврите на Моцарт и други класически произведения.

Веднъж седмично Шоу и ученици идват да свирят на живо пред публика.

Концертите във фермата започнаха като част от плана за популяризиране на музикалното училище и неговите млади звезди. Те добиха много бързо популярност сред публиката, независимо дали е с два или четири крака.

В началото четириногата публика поздравявали шумно изпълнителите и възнаградила избора на репертоар. С течение на времето и концертите, обаче, кравите започнали да развиват доста добър усет.

Един от виолончелистите споделя: „Видяхте ли как всички си тръгнаха в един момент? Дворжак не им харесва. "

Вероятно повече ще им допадне Пахелбел, чиято музика е планирана за следващото представление. /БГНЕС