В Елин Пелин Йордановден започна със Света Литургия, продължи с мъжко хоро в р. Лесновска

В храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в Елин Пелин бе отслужена Божествена Света Литургия, предаде репортер на БГНЕС.

Днес е Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българинът вярва, че както тогава, небето се отваря и Господ изпълнява желания. По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Бог, който изпълнява желания, в същата нощ.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие просвещава, като показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки чрез светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух.

Йордановден в Елин Пелин продължи с литийно шествие, което тръгна от храма към река Лесновска. Антонио Харалампиев извади кръста от ледените води на реката.

„Пожелавам на целия български народ здраве, щастие, късмет и всичко най-хубаво през новата година", каза младият мъж секунди след като излезе от водата.

Младежът допълни, че за първи път скача в ледените води на реката. "Миналата година бях на работа, сега отново съм, но реших да дойда и да опитам късмета си", заяви още той.

"От както кметът възроди тази традиция, вече 6-7 години се опитвам да хвана кръста на Богоявление", каза пред БГНЕС Борислав Ковачев, ръководител на шопския ансамбъл "Ради Радев", който също бе един от смелчаците тази година. "Аз не пропускам да се боря за кръста, защото е хубаво да възпитаваме подрастващите в обичаите, в традициите, в християнските ценности, и дори най-малкото- казва се, че който се хвърли в ледените води, дори и да не хване кръста, той и също цялото му семейство ще бъде здрав през цялата година. Аз пожелавам на българите да са здрави, спокойни, усмихнати, да помагат един на друг и да уважават родителите и децата си", заяви още Борислав Ковачев.

Преди ритуала по хвърлянето на кръста се състоя тържествен водосвет, отслужен от отец Иван Плещов от храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", а по-рано бе отслужена Божествена Света Литургия.

Според народните поверия, който извади кръста от водата на този ден, бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава се здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година./БГНЕС

Тагове: