В ЕП са загрижени за върховенството на закона заради ареста на Борисов

Европейските депутати изразиха загриженост за спазването на върховенството на закона в България във връзка с незаконния арест на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер припомни, че арестът на Борисов е извършен на 17 март тази година без да му бъде повдигнато официално обвинение и без никакво основание.

„Това се случи по нареждане на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и самият той беше поканил медиите да присъстват на ареста с пропагандна цел. Загрижени сме за състоянието на правовата държава в България. Пледираме за спазването на върховенството на закона и не можем да останем слепи за случващото се в България“, категоричен бе Вебер.

Той подчерта, че арестът е бил признат за незаконен от две съдебни инстанции.

„Осъждаме решително това незаконно действие и се застъпваме за Бойко Борисов. Арестът е против основните европейски права и не можем да се съгласим с него“, подчерта председателят на ЕНП.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс заяви, че компетентните органи в държавите-членки трябва да провеждат разследвания. „За конкретния случай със задържането на Бойко Борисов съдът е постановил, че има незаконно действие и е отменил заповедта задържане“, констатира той.

Представителите на ЕНП поискаха от левицата и зелените в Европейския парламент да вземат отношение по случая и да не мълчат когато става дума такова явно нарушение на върховенството на закона.

„Това не е политическо шоу, трябва да се зачитат правата на всеки гражданин и политики независимо дали е либерал, социалисти или зелен. Не мога да си представя да бъде арестуван бивш премиер, това да не е Русия? Прокуратурата трябва да работи с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните нападения и да се действа разумно“, подчерта евродепутатът Томаш Здеховски. Той отхвърли обвиненията на социалистите, които заявиха, че този дебат се провежда три седмици преди изборите и преследва други цели.

Моника Холмайер, която също посети България, заяви, че бившият премиер и вътрешен министър са си позволили да дадат повече права на полицията, което е по-характерно за една полицейска държава. „Не може полицаи произволно по искане на министър да арестуват лидер на опозицията. Не искаме да въвеждаме такива стандарти“, категорична е евродепутатката.

От своя страна българските евродепутати от ЕНП припомниха, че арестът на Бойко Борисов е станал само един ден, след като той е взел категорична позиция в подкрепа на Украйна и изпращане на оръжие за тази страна, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил.

Андрей Новаков подчерта, че Борисов е заел европейската позиция и е платил цената за това. Той смята, че тук става дума за европейски проблем, при който едни самозабравили и случайни хора са били на власт и са решили да пращат опозицията в затвора. „Съдът два пъти се произнесе, че те не са прави и с това се доказа, че сме правова държава“, подчерта Новаков.

Андрей Ковачев каза, че върховенството на закона не може да бъде разглеждано селективно. „Заповедта за ареста беше лично решение на Кирил Петков, който брутално намеси и името на Европейската прокуратурата в този срамен акт. Петков се оказа в скандалната ситуация да бъде свидетел на избягал в Дубай олигарх. Той прокарваше най-прокремълската политика и увеличи трикратно паричните потоци към Русия“, припомни заместник-председателят на ЕНП.

Той призова ЕК и всички партии в ЕП ясно да осъдят този акт на незаконен арест. „Борбата с корупцията не е лична война с опонента. ГЕРБ ще възстанови негативните последици от политиката на Петков, включително подкрепа за Украйна“, добави Андрей Ковачев. /БГНЕС