В Европа е имало война 1000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Анализ на скелетни останки в Испания показва, че в Европа е имало война преди около 5000 години през неолита, твърдят изследователи.

Най-ранният период на военни действия в Европа може да се е случил повече от 1000 години преди това, което досега се смяташе за първия мащабен конфликт на континента, предполагат изследователи.

Повторният анализ на повече от 300 комплекта скелетни останки, открити в Испания - радиовъглеродно датирани отпреди 5 400 до 5 000 години - показва, че мащабни военни конфликти е имало много преди в региона да се формират мощни държави.

Броят на увредените кости и непропорционално високият процент на мъжете предполагат, че раните са резултат от конфликт, който може да е продължил месеци, твърдят авторите на изследването, публикувано в Scientific Reports.

В проучването са изследвани скелетните останки на 338 души от масово погребение в пещера в региона Риоха Алавеса в Северна Испания.

Авторите установили, че 74 % от незарасналите наранявания и 70 % от заздравелите наранявания са при подрастващи или възрастни мъже, което е значително по-висок процент, отколкото при индивидите от женски пол, и разлика, която не се наблюдава в други европейски неолитни обекти с масова смъртност.

На обекта са открити и 52 кремъчни върха за стрели, като 36 от тях са с леки повреди, свързани с попадане в целта.

Откритието оборва предишната хипотеза, че най-ранният военен конфликт в Европа е възникнал през бронзовата епоха, преди около 4000 до 2800 години./БГНЕС