В Европейскя парламент призоваха за приемане на Румъния и България в Шенген тази година

Евродепутатите от Комисията по петициите призоваха Съвета да одобри присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно пътуване до края на 2023 г.


В резолюция, приета във вторник с 25 гласа "за", 0 гласа "против" и 0 гласа "въздържал се", депутатите от Комисията призовават Съвета да гласува до края на 2023 г. в полза на приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство, като се има предвид, че двете държави вече са изпълнили необходимите изисквания за приемане. Те изразяват съжаление за решението на Съвета от 8 декември 2022 г. да отхвърли присъединяването на тези две държави, "без да представи никаква правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване". Едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен, твърдят членовете на ЕП.

Фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за безвизово пътуване, представлява важна обществена и икономическа тежест за бизнеса и населението на двете държави, казват членовете на ЕП. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични трудности и допълнителни разходи при пътуване или извършване на стопанска дейност в чужбина в сравнение с техните колеги в Шенгенското пространство, се казва в текста. Като отбелязват времето за чакане на граничните пунктове, членовете на ЕП отбелязват, че закъсненията, с които се сблъскват румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до дори дни - в сравнение с 10 минути без контрол на вътрешните граници - което също така влошава условията на труд на шофьорите на камиони./БГНЕС