В горещините трябва да ограничим консумацията на кафе

В горещото време най-добре е да ограничим употребата на кафе, за не не навредим на организма си, пише РИА Новости.

Чаша кафе за ободряване - това е неизменен навик на мнозина. В големи количества, обаче, тази напитка може да доведе до дехидратация, което е особено опасно при горещо време, каза в интервю за радио „Спутник“ Ирина Ярцева, общопрактикуващ лекар, имунолог, алерголог.

"Няма строги противопоказания и индикации относно кафето в жегата. Основният ефект на кафето е да ускори изхвърлянето на течности от организма. Обезводняването е особено опасно в горещините. Ето защо е важно да изпиете чаша вода преди или след консумацията на кафе. И, разбира се, да наблюдавате как се чувствате през деня." - каза Ирина Ярцева.

Ако човек упражнява допълнителна физическа активност, струва си да ограничи количеството кафе.

"По време на физическо натоварване с изпотяването губим много повече течност, а в жегата още повече. Следователно, трябва да пиете кафе в умерено количество и с много течности. Ако човек има съпътстваща уролитиаза, увреждане на бъбреците, свързано с нарушена филтрация, на тези хора не се препоръчва повече от една чаша кафе на ден “, съветва лекарката.

Няма разлика между горещо и студено кафе, каза Ирина Ярцева.

"Няма никаква разлика, тъй като активното вещество е едно - това е кофеинът. Под каква форма го приемаме - влияе само на общите усещания. Препоръчвам да пиете не повече от три чаши на ден. Това е количеството кафе, което човек може да компенсира с течности и което не е в състояние да навреди", смята терапевтът. / БГНЕС